пʼятниця, 12 серпня 2011 20:25

Мухарський показав "Сільський гламур", який збирав 10 років
10

Фото: Фото: Наталія Чубенко

Із 12 серпня у столичному Музеї сучасного мистецтва по вул. Глибочицькій триває виставка кустарних картин "Сільський гламур". Проект створив актор Антін Мухарський.

"Це саме ремісничі картини. Їхні основи закладались ще в 30-ті роки ХХ століття, потім традиція була суворо перервана голодомором. А вже після війни, коли повернулося багато калік та інвалідів, їм держава дозволила малювати - видавала дозволи на індивідуальну трудову діяльність. Кустарі так звані. Оце явище десь так років 15 буяло, аж до середини 70-х років. Коли прийшов телевізор, кустарний живопис вмер. Тому що народ отримав бажане — яскраву картинку", - розповів Gazeta.ua Мухарський.

У музеї вивісили більше півтисячі картин із власної колекції Антіна Мухарського. Він збирав її понад 10 років. Купував полотна на антикварних ринках, у селах та в колекціонерів. Каже, що велике зібрання також має художник Олександр Ройтбурд.

"Ці картини ніколи не підписувалися, щоб фінінспектори не могли підрахувати кількість створених робіт. Не можливо було схопити автора за підпис. Продавали такі "шедеври" на базарах по 3-5 карбованців. Ними прикрашали хати. Популярним було зображення трьох богатирів, закоханих, пейзажні роботи. На дні народження дарували мальовані квіти, замість живих. Молодятам на весілля приносили картини з лебедями. Але найпопулярнішим сюжетом чомусь була Оленка з оленем. Є версія, що це перемальовка з німецької поштівки початку ХХ століття. Такий от був український народний поп-арт або простіше — сільський гламур", - сказав Антін Мухарський.

На 26 серпня заплановане урочисте відкриття проекту та презентація каталогу. Експозиція триватиме по 4 вересня.

Зараз ви читаєте новину «Мухарський показав "Сільський гламур", який збирав 10 років». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

5

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі