пʼятниця, 20 червня 2014 12:37

"Могутній Путлєр" та шини на обкладинці - вийшла збірка майданної поезії
7

19 червня в приміщенні Кіровоградського музично-драматичного театру імені Кропивницького презентували збірку поезій "На барикаді". 29 авторів написали вірші про революцію в Україні та про події на сході.

"Протягом усієї революції щонеділі на місцевому майдані в Кіровограді поети з області читали свої вірші. В нас ще тоді виникла ідея книги. Зробили конкурс, відібрали найкращі та розмістили на 80 сторінках, - розповіла одна із упорядників збірки та автор Олена Горобець. - Багато вірші присвятили хлопцям із небесної сотні. Наш земляк Віктор Чмиленко 19 лютого виносив тіла загиблих з Інституцької, там і сам поліг. Такий простий чоловік — фермер, але інтузіаст, активіст. Його іменем в Кіровограді вже назвали вулицю. Про одного з наймолодших загиблих Романа Горика написала студентка другого курсу. У вірші йдеться про те, що вона його навіть не знає, але його героїзм настільки вразив, що не може мовчати. Автори не змогли промовчати про події на сході. Всіх вражає гострий сатиричний пафлет "Могутній Путлєр". Автор каже, що він на скільки себе вважає величним, що лізе в усі закутки, скрізь йому є діло. Але насправді, свою могутність визнає тільки він. Також ми розмістили короткі рифмовані кричалки, які звучали від людей на всіх майданах. Вірші писали і під час подій, і коли тільки їхали в автобусах".

На обкладинці розмістили карикатуру Юрія Журавля із української музичної групи "От вінта". Зображений студент на купі шин.

"Цей малюнок був створений ще на початку революції. Для збірки дуже підходить — ми хотіли підкреслити, що революція почалася зі студентського майдану, була освіченою, інтелігентною. Зрештою, за весь час не був обікрадений жодний магазин чи бутик, - продовжила Горобець".

Збірку видали коштом зібраних грошей з людей під час читань поезії на майданах. Частину надіслали з кримського майдану, допомогли місцеві бізнесмени. Надрукували тисячу примірників. Гроші від продажу передадуть сім'ям загиблих чоловіків на сході країни. Також еземпляри надсилають в бібліотеки військових частин інших областей. Коштує книга 20 гривень.

Зараз ви читаєте новину «"Могутній Путлєр" та шини на обкладинці - вийшла збірка майданної поезії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі