четвер, 17 листопада 2011 16:38

Микола Вінграновський любив розказувати побрехеньки

 

Поет Леонід Талалай товаришував з письменником Миколою Вінграновським. За його словами, він був поганим рибалкою й любив розказувати побрехеньки.

"Ми з ним добрі друзі були, часто разом рибалили. Я починаю намети ставити, вогнище розводити. А Микола – аристократ, до такої роботи не принижувався. У нього пальця одного не було, то він ні вузла зав'язати добре не міг, ні дров нарубати. Просить: зроби мені вудку, вчепи мені черв'яка. Рибалка був нікудишній. Сяде на березі й розглядає квіти, а на поплавок не дивиться", - розказав Талалай.

Історії вигадував на ходу.

"Любив побрехеньки розказувати і так входив у роль, що сам починав собі вірити. Вигадував на ходу, ніколи не мав заготовок. Якось їздив із ним до Сіверськодонецька виступати перед місцевими письменниками. Головою літоб'єднання там був Йосип Курлат. Микола розійшовся й розказує, як виступав у Римі на симпозіумі слов'янських мов. Мені стало цікаво, бо не пригадую, щоб той у Римі був. Та й не філолог він, щоб на таких симпозіумах виступати. Розповідає, що на виступи кожному відводили по 20 хвилин. А коли його час прийшов, він так розкочегарився, що годину говорив. Йосип не витримав і каже при всіх: "Коля, нє п…ді". Коли всі студенти взяли в нього автографи, Микола підійшов до Йосипа й каже: "Ти мене так обломав, я ж новелу розказував", - зазначив поет.

Прочитати, що розповідає Талалай про письменників Василя Шкляра та Володимира Яворівського можна у журналі "Країна" № 44 (97) за 18 листопада 2011 року.

Журнал можна купити у точках продажу преси за ціною 9 гривень.

Передплату на журнал "Країна" можна оформити у будь-якому поштовому відділенні України. Передплатний індекс - 37278. Вартість передплати на місяць — 28 грн.

Зараз ви читаєте новину «Микола Вінграновський любив розказувати побрехеньки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі