вівторок, 28 травня 2013 10:16

Міграційна служба України не віддає російським біженцям їх паспорти

Міграційна служба України не віддає російським біженцям їх паспорти
Михайло Маглов. Фото: unian.net

Міграційна служба України відмовилася повернути паспорт російському політичному емігранту Михайлу Маглову, який втік через побоювання переслідувань у "болотній справі". Маглов і ще троє активістів із Росії - член партії "Інша Росія" Олексій Дев'ятов, його дружина журналістка Дженні Курпен і антифашист Пилип Гальцов - раніше подали документи про надання статусу біженців в Україні, повідомляє УНІАН.

У таких випадках паспорт передається на зберігання до Міграційної служби, але документ можна отримати на якийсь час для одержання грошового переказу, реєстрації шлюбу або укладення договору про наймання житла. За словами Маглова, він звернувся до Міграційної служби України з проханням повернути на якийсь час паспорт, щоб одержати грошовий переказ. Проте у відомстві паспорт повернути відмовилися, а натомість надали довідку, в якій сказано, що її володар є претендентом на статус біженця.

"За тією довідкою, що вони дають замість паспорта, неможливо щось зробити", - пояснив Маглов. Начальник Київського управління служби засумнівався, що паспорт буде повернуто, і на цій підставі відмовив.

"Спочатку розповідали про якихось людей, які брали свої паспорти і не повертали, потім говорили щось про підробку документів. Пізніше версія змінилася, і сказали, що в законі не сказано про те, що вони мають видавати на час паспорти. Так само як і немає такої заборони. Раніше така практика була, коли паспорти можна було взяти на кілька днів", - сказав Маглов.

13 травня Київське відділення міграційної служби повідомило про втрату паспорта Дженні Курпен, заявили російські біженці. Як зазначається в їхній заяві, такими діями влада України "видавлює біженців, які ще не одержали статусу, за рамки правового поля". Активісти нещодавно оскаржили відмову в наданні статусу біженця.

Як повідомлялося, у жовтні 2012 року активіст "Солідарності" Маглов звернувся до влади України з проханням надати йому політичний притулок через побоювання кримінального переслідування у "болотній справі". Документи для офіційного здобуття статусу політичного біженця Маглову допомогли зібрати фахівці програми юридичного захисту ХІАС (Hebrew Immigrant Aid Society - Товариство допомоги єврейським іммігрантам), організації-партнера Управління Верховного комісара ООН у справах біженців в Україні.

Активіст "Солідарності" зазначив, що "Україна в світлі останніх подій не є достатньо безпечним місцем", проте висловив сподівання, що "після випадку з Леонідом Развозжаєвим подібного не повториться". За словами Маглова, 11 червня в Москві його "викрали співробітники Слідчого комітету і весь день утримували в приймальні Бастрикіна". Він зазначив, що керівник слідчої групи оголосив, що у справі про події на Болотній площі він є свідком, а "спроби зв'язатися з адвокатом були жорстко припинені".

Маглов стверджує, що слідчий "неодноразово вимагав дати необхідні слідству свідчення на лідерів опозиції: Навального, Нємцова, Удальцова, Яшина, вдавався до погроз фізичної розправи". Активіст написав правозахисникам, що ближче до ночі у нього вилучили записник, телефон і ноутбук і відпустили на волю "без будь-якого зобов'язання з'явитися потім у СК". При цьому він пише, що "впродовж трьох днів велося стеження оперативниками". "

"Наприкінці липня мені стало відомо, що за місцем моєї прописки до відділу поліції надходять всілякі запити на мене: наявність закордонного паспорта, запит характеристики. Стало зрозуміло, що незабаром мене можуть заарештувати і помістити до ізолятора. Вирішив на якийсь час виїхати до України через відсутність закордонного паспорта. Оскільки "розслідування безладів" стало все більш ідіотським і більш політично вмотивованим, не бачив можливості повернутися і вирішив подати документи для одержання статусу біженця", - заявив Маглов.

Він зазначив, що готовий повернутися до Росії, "якщо справу про безлади буде припинено за відсутністю складу злочину, а всіх фігурантів відпустять".

 

Зараз ви читаєте новину «Міграційна служба України не віддає російським біженцям їх паспорти». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

6

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути