пʼятниця, 17 травня 2013 00:27

Матіос: "Нині обговорення стану українських книг тотожне розмові про покійника"

Матіос: "Нині обговорення стану українських книг тотожне розмові про покійника"
На думку письменниці, українські класики не витримали б такого ганебного стану книги в Україні. Фото: Юлія РУДЕНКО

Проблема української книги створює негативний інтелектуальний престиж країни і робить її морально вбогою серед інших держав.

У цьому переконана письменниця і народний депутат від партії УДАР Марія Матіос, про що вона розповіла у Верховній Раді на парламентських слуханнях із розвитку українського книговидання.

"Сьогодні обговорення стану книг тотожне розмові про покійника, – говорить нардеп. – Що це, як не духовний погром країни? А політикам від влади навіть не цікавий факт внутрішнього і зовнішнього інтелектуального престижу країни".

На думку письменниці, українські класики не витримали б такого ганебного стану книги в Україні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Усі книжкові мережі в Україні куплені російськими власниками - нардеп

"Гоголь перекинувся б у могилі, бо саме у день його народження у Ніжині майнова комісія, що підпорядкована "міністерству ім. Табачника", відмовила книгарні "Освіта" у продовженні договору оренди. А Ольга Кобилянська, ясна річ, на тому світі переписує "Землю" на "Кілери", так як чернівецька влада зачищає місто від книгарень", – наголосила політик.

За її словами, не читаюча країна - загрозлива сама для себе і для світу.

"Хрещатик без книгарні – це печера, а не столична вулиця. І країна з однією книжкою на душу населення – є морально вбогою. Крім того, країна, державним коштом якої не перекладено жодної книжки іноземною мовою, не може претендувати на важливу роль у світі. Такої держави просто немає на інтелектуальній мапі світу", – підкреслила Матіос.

Зараз ви читаєте новину «Матіос: "Нині обговорення стану українських книг тотожне розмові про покійника"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

9

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі