понеділок, 05 грудня 2011 21:35

Мар'яна Савка жила у будинку самотніх жінок

Мар'яна Савка жила у будинку самотніх жінок

Поетеса Мар'яна Савка впевнена, що у Львові будинки мають свою історію і впливають на мешканців, які оселяються в них пізніше.

"Коли навчалася на першому курсі Львівського університету, мешкала в квартирі на вулиці Тершаківців. У тому помешканні весь час жили самі самотні жінки. Самотніми ставали навіть ті, котрі там мешкали і навіть винаймали кімнату. Мене, на щастя, це обійшло. Мабуть, тому що я там прожила тільки рік", - розповіла Савка.

Поетеса зазначила, що колись у тому будинку жила родина Козакевичів, які мали трьох доньок: Ліду, Стефу і Наталю. Одна була піаністкою і загинула під час бомбардування Львова. Інша, художниця, виїхала за кордон, а пані Ліда, наймолодша,етнограф, філолог, яка закінчила пансіон для шляхетних дівчат у Швейцарії, залишилася в тому помешканні зі своєю служницею Касею.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Мар'яна Савка запізнилася на своє вінчання

"Потім до них приєдналася моя цьоця Стефа, яка була монахинею і після розпуску совітами монастиря лишилася безпритульною. Кася, Стефа і Ліда втрьох жили багато років у тому помешканні, яке дихало історією: добротні австрійські комоди, старовинна порцеляна, фамільне срібло і багато картин. Вони троє пекли надзвичайні торти за старовинними рецептами, які замовляла у них вся львівська еліта. Будинок був сповнений запахом шоколаду, ванілі й кардамону. За рік я звідти перебралася до гуртожитку", - пригадала Мар'яна Савка. 

Зараз ви читаєте новину «Мар'яна Савка жила у будинку самотніх жінок». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі