вівторок, 28 серпня 2012 13:15

Любко Дереш не встигає закінчити збірку оповідань

Любко Дереш не встигає закінчити збірку оповідань
Любко Дереш презентує свою книгу "Голова Якова". Фото: Наталія Чубенко

Український письменник Любко Дереш поділився з Gazeta.ua планами на майбутнє.

"Хотів до форуму видавців закінчити книгу оповідань, але трохи відтягнувся процес. Але на осінь я сподіваюся, що зможу сісти і дописати те, що хочу. Маю ідеї на повноцінний дитячий роман. Колись у мене виходила книжка "Дивні дні Гані Грак" - збірка дитячих оповідань. Є ідея, є синопсис на дитячий роман в стилі фентезі. Це мало би бути українське дитяче фентезі", - сказав Дереш.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "У чому вимірюється участь у Львівському форумі - літерах чи літрах?"

"Я не думаю, що я зійду повністю на дитячу літературу, але хочеться пробувати. Основний ідейний посил направлений проти сучасного огрубіння світу, тотальної вульгаризації. Якоюсь мірою це перегукується із новою шкільною програмою, де у 8-му класі пропонують читати "Баладу о прокуреном вагоне", - розповів письменник. - Але це стосується того, що дитина змалку знайомиться з дуже відвертою рекламою. Люди, яким вище 15, вже настільки огрубіли від цього всього, що навіть не помічають, що оголеної натури так багато скрізь, багато хамовитих вульгарних натяків. Навіть не рефлексується, що це вже давним давно стало не смачно. Смаки так швидко здеградували, що ніхто не встиг навіть зауважити. Мені хочеться виставити щось прямо протилежне, щось настільки ж сильне, ніж усі процеси деградації. Показати: те, що смачне по природі, від Бога – воно не втрачає свого смаку і завжди буде перемагати. Я наведу досить дивний приклад: якщо взяти французький сир, свіжо спарене молоко, полуниця, свіжо спарений хліб, то ми природно відчуємо запахи свіжості і запахи гниття. І в якийсь момент в людини виникає відторгнення всього гнилісного, що має відношення до смертності, трупності, до вмирання, деградації. Я хотів би писати про вищий смак, який викликає натхнення, а не зітхання".

Однак, автор також планує працювати в інших жанрах.

"Несподівано прийшла в голову задумка на науково-фантастичний роман. Ніколи з цим не працював, але ідеї є", - додав Любко Дереш.

Зараз ви читаєте новину «Любко Дереш не встигає закінчити збірку оповідань ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі