вівторок, 11 червня 2013 12:22

"Люба, ти навмисно хочеш здаватися такою негарною?" – що подивитися в кіноклубах з 11 по 16 червня
5

Рік, коли Доллі Партон була моєю мамою
Краса по-американськи
Нісландія
Земляк (Пайза)
Козирні тузи

Головне за тиждень в столичних кіноклубах - що не можна пропустити з 11 по 16 червня на думку Gazeta.ua. А саме – напружені італійські новели Роберто Росселіні та іронічну й символічну "Красу по-американськи". А також - сімейну мелодраму про дорослішання дівчинки та пошуки сенсу життя двох підлітків-аутистів.

Нісландія

Фрідрік Тор Фрідріксон зняв поетичний, простий і сумний фільм про кохання. У центрі сюжету - чиста і дитяча любов Джеда і Хлої, яка раптово розбивається через нещасний випадок. Джед і Хлоя - підлітки-аутисти. Для них багато що незрозуміло у цьому житті. Наприклад, в чому сенс життя? Для Хлої сенс життя був в улюбленій кішці, поки Джед випадково не став винуватцем її смерті....

Режисер піднімає одвічне питання - його герої намагаються знайти те єдине, заради чого варто жити.

12 червня у кіноклубі НаУКМА (Набережно-Хрещатицька, 27, аудиторія 13, початок о 18:30, безкоштовно)

  Нісландія
Нісландія

Рік, коли Доллі Партон була моєю мамою

Це сімейна мелодрама, яка досліджує пошуки себе та дорослішання маленької дівчинки. У дебютній стрічки канадської режисерки Тари Джонс йдеться про 11-літню дівчинку Елізабет, яка дізнається, що її всиновили. Вночі вона тікає з дому і їде на концерт кантрі-співачки Долі Патрон, бо вважає її справжньою мамою.

Акторку на головну роль режисер Тара Джонс знайшла через Фейсбук. Їй потрібна була щира та відверта дівчинка. Джулія Стоун прислала відео, на якому просто і невимушено розмірковувала про фемінізм. Тому Елізабет у кадрі – світла і по-дитячому жорстока, особливо з синіми тінями на очах та червоною помадою. Але перш за все - це історія взаємостосунків доньки та матері.

13 червня у кіноклубі в центрі "Майстер клас" (вул. Лаврська, 16a, початок о 19:00, безкоштовно)

Козирні тузи

"Коли ти стоїш $ 1 000 000 мертвим, ти проживеш недовго" - за голову зрадника дають ні багато ні мало мільйон. Бадді Ізраель на прізвисько Туз стомився від злочинного світу і хоче здати ФБР хрещеного батька мафії. У погоню за Бадді відправляються одразу кілька найманих вбивць: пара чорношкірих кіллерш, кривавий майстер перевтілення з Угорщини, фахівець з катувань, троє братів-нацпанків, двоє колишніх поліцейських...

Відгуки на цей брутальний комедійний кримінальний фільм були не найкращі. Світ ганстерів, який вибудував режисер називали ледь не найсумнішим видовищем сучасного кіно.

13 червня у англомовному кіноклубі в кінотеатрі "Кінопанорама" (вул. Шота Руставелі, 19, початок о 19:00, вхід – 40 грн., студентам – 30 грн.)

Земляк (Пайза)

Стрічка Роберто Росселіні - це шість антивоєнних новел, знятих у стилі італійського неореалізму. До речі сценарій однієї з новел написав Федеріко Фелліні. Кожен із шести епізодів цього фільму починається з документальних кадрів і кожен тримає глядача в напрузі до останньої хвилини.

У першому йдеться про вторгнення союзників у Сицилію в 1943 році, а в останньому - про звільнення країни в 1945-му. Тут є і маленька сицилійка, яка намагалася врятувати американський патруль і яку звинувачують у зраді; і англійська медсестра, яка кидається до палаючої Флоренції в пошуках коханого.

11 червня у кіноклубі "Ракурс" (Кінотеатр ім. Чапаєва, вул. Велика Житомирська, 40, початок о 19:30, 15 грн.)

Краса по-американськи

- Джейн, люба, ти навмисно хочеш здаватися такою негарною?

- Так!

- Вітаю, тобі це вдається! - здавалося б типова американська родина з передмістя, яка час від часу любить іронізувати один над одним. Лестер Бернем переживає кризу середнього віку. Його не поважають і не цінують на роботі. У дружини Керолайн пристрасний роман з колегою по роботі, а похмура дочка-підліток Джейн захоплена сусідським хлопцем, який побував у психіатричній лікарні. А тут до всього ще й Джейн приводить додому однокласницю Анджелу і батько несподівано закохується у чуттєву білявку.

Це перший повнометражний фільм Сема Мендеса, який приніс йому всесвітню славу. У 1999-му році він завоював 5 статуеток "Оскар", у тому числі отримав і головну нагороду за кращий фільм року.

Про смисли цього фільму стільки ж суперечок, скільки й інтерпретацій самої лише назви. Сам режисер називає стрічку калейдоскопом. Саме тому тут можна знайти і пошуки сенсу життя, і "гендерну ідентичність", і сірість американського передмістя, і взагалі сатиру на увесь існуючий американський спосіб життя.

13 червня у "Арт-клубі 44" (вул. Хрещатик, 44-б, початок о 19:00)

Зараз ви читаєте новину «"Люба, ти навмисно хочеш здаватися такою негарною?" – що подивитися в кіноклубах з 11 по 16 червня». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі