четвер, 08 листопада 2012 21:34

Ляльки з паперклею "живуть" 50 років
24

Фото: фото: Валерія Радзієвська

У столичній ляльковій галереї "Парсуна" відкрилася виставка ляльок "Повітряний поцілунок". Кілька десятків ляльок майстринь-лялькарок з України зроблені з паперу, пластику і порцеляни.

"Наші художники працюють переважно з паперклеєм. Це папір, занурений у змішане з клеєм борошно. Сучасний аналог пап'є-маше, - розповідає мистецтвознавець Анастасія Кацан. - Пап'є маше раніше як робили — шар на шар, газетку на газетку. Покривали і фарбували. Дуже тривалий був процес. Зараз можна взяти пачку паперклею, який сам твердне, і швидко з нього зробити ляльку. Гарантія на ляльки з папер-клею не більше 50 років. Порцелянові роботи довговічні, тому що порцеляну обпалюють при дуже високій температурі".

Показує на полиці ляльок, які схожі на картини Євгенії Гапчинської.

"Круглий писок, пухкенький носик і маленькі очка. Дуже поширена зараз зовнішність ляльки".

Переважна більшість ляльок тонконогі і тонкорукі танцівниці, дами у костюмах різних епох.

"З дітками до нас приходять. Їх намагаються міцно тримати за руки, тому що вони хочуть помацати ляльок, але ці ляльки не для гри. Це інтер'єрна декоративна прикраса", — розповідає Анастасія.

При галереї діє школа лялькарства. Охочих без художньої освіти навчать зробити ляльку за місяць.

"Від початку створення образу — каркас, ліпка голови, ручок, ніжок, розпис. Курс навчання коштує 2000 гривень. До нас приходять багато жінок, які вже намучилися сидіти в офісі, і хочуть творити".

Дебютні роботи художників-початківців можна купити за тисячу гривень. А ляльки майстрів вартують до 600 доларів.

Виставка триває з 29 жовтня по 4 грудня.

Зараз ви читаєте новину «Ляльки з паперклею "живуть" 50 років ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі