середа, 17 квітня 2013 16:07

Львівський стоматолог показав фотографії, надруковані унікальним методом
6

Фото: Фото: Ольга Швед

16-го квітня у львівській галереї Гері Боумена, на вулиці Наливайка, 18 відкрили фотовиставку фотографа Романа Семена "Вперед у минуле".

Фотограф колекціонує стару аналогову техніку, власноруч обробляє фотоматеріали, виготовляє саморобний папір, хімічні розчини. Давно експериментує із альтернативними методами фотодруку на акварельному папері. Колись із цієї техніки почалася історія фотографії.

"Фотографую на плівковий фотоапарат об'єкт, здебільшого це архітектура чи пейзажі. Далі у лабораторії розмочую акварельний папір великого розміру у спеціальному розчині, висушую. У камері-обскурі сонячні промені "малюють" на ньому зображення. Повторити фото не можна, хіба створити нове. В такий спосіб створював свої фотографії шотландець Девід Октавіус Хілл, визнаний у другій половині19-го століття першим фотохудожником у світі. Колись ця течія у фотомистецтві називалася "пікторіалізмом". Мені цікаво так працювати, бо зараз усі користуються сучасною технікою, а хочеться екслюзиву, повернення до першоджерела", - каже фотограф Роман Семен.

За фахом Роман Семен - лікар-стоматолог. Фотографує з дитинства. Відомого львівського фотохудожника Юрія Шипунова вважає своїм наставником у фотосправі. "Вперед, у минуле" - четверта персональна виставка Романа Семена.

"Виставка Семена - як екскурс у минуле, таких фанатів фотосправи у Україні дуже мало. Усі захоплюються цифровими новинками, а стара техніка відійшла у минуле. Але з цього все починалося, тому цікаво було на власні очі подивитися фотографії, виготовлені і оброблені за первинним методом", - каже відвідувач виставки Петро Нагай.

Зараз ви читаєте новину «Львівський стоматолог показав фотографії, надруковані унікальним методом». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі