Ексклюзиви
вівторок, 28 серпня 2012 11:03

Літературознавці розгадали таємницю "смаглявої леді" з сонетів Шекспіра

Автор: Фото: uk.wikipedia.org
  Так званий "Чандосівський портрет" невідомого, в якому традиційно бачать Шекспіра
Так званий "Чандосівський портрет" невідомого, в якому традиційно бачать Шекспіра

Британські літературознавці знайшли підтвердження того, що "смаглявою леді" із знаменитих сонетів Вільяма Шекспіра була Чорна Люсі - повія, яка жила в лондонському районі Клеркенуелл. Про це повідомили сьогодні британські ЗМІ.

Встановити, хто був прототипом героїні у віршах поета, вдалося завдяки дослідженню професора університету англійського міста Чічестер Дункана Солкелда. У його розпорядження потрапили щоденники сучасника Шекспіра - жителя Лондона Філіпа Хенслоу. Вони виявилися "золотою жилою" для дослідника біографії видатного драматурга і віршотворця. Солкелд знайшов дані, що дозволили йому з повною визначеністю назвати історичну особистість, яка стоїть за "смаглявою леді" і згадується в 127 з 152 сонетів.

"Мова йде про Чорну Люсі, яка жила в лондонському районі Клеркенуелл і займалася проституцією, - заявив професор. - Вона була широко відома в театральних колах, оскільки жила в борделі, яким володів Джілберт Іст. Він був також власником лондонського театру "Роз" , який конкурував з "Глобусом", де працював Шекспір??".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Перше видання Шекспіра викладуть в інтернет

"Як розповідає у своїх щоденниках Хенслоу, Іст і Шекспір ??часто обідали разом, - зазначив Солкелд. - Зараз у мене практично немає сумнівів у тому, що жінка, яку поет у своїх сонетах називає "мій злий ангел", - Чорна Люсі".

Люсі була дуже популярна в різних лондонських колах. "Враховуючи її шарм і привабливість, немає нічого дивного в тому, що вона могла справити сильне враження на Шекспіра", - підсумував професор.

Вперше припущення про те, що "смаглявою леді" сонетів була дама напівсвітла було висловлене у Великобританії в 30-ті роки минулого століття. Однак зараз Солкелд знайшов нові підтвердження цього.

Зараз ви читаєте новину «Літературознавці розгадали таємницю "смаглявої леді" з сонетів Шекспіра». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі