пʼятниця, 30 листопада 2012 14:16

Ліна Костенко відмовилася від премії "Золотий письменник України"

Ліна Костенко відмовилася від премії "Золотий письменник України"
Ліна Костенко. Фото: litakcent.com

Ліна Костенко відмовилася від нагороди "Золотий письменник України".

ЇЇ вручили 24 листопада у Києві за ініціативи меценатів Тетяни та Юрія Логушів. Її отримали автори, твори яких від початку 2000-го року розійшлися тиражем понад 100 тис. примірників.

Під час церемонії премію їй таки вручили - передали через директора видавництва "А-ба-ба-га-ла-ма-га" Івана Малковича. У його видавництві вийшов її роман "Записки українського самашедшого".

"Сказала, він її більше заслужив. Вона відмовляється від усіх державних премій, але ця - народна", - зазначила зі сцени Тетяна Логуш.

"Вона така принципова, що могла не прийти, дізнавшись хто їй цю премію вручатиме, - припустив режисер і викладач Георгій-Григорій Пилипенко. - Кравчук керував ідеологією і те все про що зараз говорить і хвалиться забороняв, тоді присікав. Бо як би погано не почувалась, а на похорони Юрія Іллєнка прийшла. Написала свій роман, бо не бачила зараз в країні літератури такого рівня. Її невдача - це набагато разів якісніше, ніж перемога багатьох сучасних письменників. Хоча проза все таки набагато слабша за поезію. Написала його, бо має сина, який працює у галузі програмування, й думала, що знає як він думає. А вийшло зовсім неприродно. Нав'язала йому жіноче мислення. Українській інтелігенції зараз немає чого почитати українського".

Іван Малкович прокоментувати ситуацію відмовився.

Зараз ви читаєте новину «Ліна Костенко відмовилася від премії "Золотий письменник України"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

7

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі