неділя, 26 жовтня 2014 13:12

Лідер гурту Trubetskoy розповів про розпад "Ляпісів" і про скасування заборони виступати в Білорусі

Лідер гурту Trubetskoy розповів про розпад "Ляпісів" і про скасування заборони виступати в Білорусі
Фото надано менеджментом гурту Trubetskoy

Після 24 років свого існування білоруська група "Ляпис Трубецкой" розпалася. У результаті утворилося два нових колективи: Trubetskoy і Brutto.З 2007 року "Ляпісам" було заборонено виступати у Білорусі. У 2011-му в ЗМІ з'явилася інформація про те, що проти Сергія Міхалка (лідер "Ляпіса Трубецького" Gazeta.ua) може бути порушено кримінальну справу за публічну образу президента Білорусі.

За рік до розпаду був запущений проект "Lyapis Crew: ТРУбьют", учасники якого записували оригінальні кавер-версії на пісні "Ляпісів".  У проекті взяло участь більше сотні музичних гуртів з різних країн, у тому числі - Noize MC", "Бумбокс", Dubioza Kolektiv, "Наїв", Баста, "Кирпичи", "Елізіум", "Ракеты из России", 7000$, "Серебряная свадьба", "НОМ". 26 жовтня в київському клубі "Юність" відбудеться концертна презентація проекту "Lyapis Crew: ТРУбьют". Головною подією вечора стане виступ групи Trubetskoy, створеної екс-"Ляпісами" Павлом Булатниковым (вокал), Русланом Владико (гітара) і Олександром Сторожуком (барабани). Це буде перший сольний концерт проекту Trubetskoy.

Gazeta.ua поспілкувалася з вокалістом групи Trubetskoy Павлом Булатніковим.

Чому стався розпад групи "Ляпис Трубецкой"?

Все має свій початок і свій кінець. Альбомом "Матрёшка" ми поставили фінальну крапку в проекті "Ляпис Трубецкой". Можливо нам разом не було чого більше сказати світу або ми просто втомилися один від одного. Може бути безліч причин. Але взагалі рішення про розпуск групи спочатку прийняв Сергій Міхалок, тому це питання правильніше було б адресувати йому.

Як ви це розцінюєте?

Для всіх нас це новий досвід, а все нове - це завжди цікаво. Мені подобається наш новий стан.

Чи вважаєте для себе можливим коли-небудь виступити "старим" складом?

На даний момент немає. Але в цьому питанні я б керувався девізом: ніколи не говори "ніколи".

Чому ви не створили нову групу?

Сергій Міхалок, коли пішов з колективу, створив новий проект і старі пісні виконувати не буде. Було б нерозумно не використовувати те, що є. Ці пісні народ хоче чути на концертах. Хіба їх повинні виконувати якісь кавербэнды? Ми вважаємо, що у нас є на це право і що ми можемо якусь частину репертуару, переосмисливши виконувати. Нам здалося це логічним.

Ви стали фронтменом нової групи?

Називайте як хочете. Як йдеться погони не тиснуть. У нас досить демократичні відносини в колективі. Такий, знаєте, колективний розум і колективне прийняття рішень. Все комфортно, весело і ненапряжно.

Хто зараз пише тексти?

У новому синглі, який вийде на початку листопада, два тексти написав я, а до однієї пісні ще й музику. Я не претендую на звання серйозного поета, але віршомаз з мене ніби вийшов.

Чому ви вирішили відмовитися від духової секції?

Ми не хотіли, щоб нас асоціювали лише з групою "Ляпис Трубецкой". У нас є своє бачення музики. Ми захотіли трохи змінити звучання.

Як змінився склад групи порівняно з "Ляписами"?

В групу повернувся барабанщик Олександр Сторожук, який грав у "Ляписах" 10 років і пішов 3 роки тому. У нас залишився незмінний гітарист "Ляпісів" Руслан Владико, і приєднався новий учасник-гітарист Алесь-Франтішек Мишкевич. Ну і я Павло Булатніков - працюю в групі вокалістом.

Як просувається робота над новим альбомом і кліпами?

Ми записали новий сингл під назвою "Ялинки". Найближчим часом його презентуємо. Щодо кліпів не все виходить за термінами з режисерами, з якими хотілося б попрацювати. Ми зараз на роздоріжжі: показати пів-роботи або дочекатися повноцінного результату з хорошим відео.

На київському концерті будете виконувати старі пісні?

Не буду розкривати всіх козирів. Але старі пісні виконувати однозначно будемо. Багато з них не виконувалися вже більше 10 років.

Судячи з першої пісні "Ласточка", ваші тексти будуть не такі гостросоціальні?

Ми відразу визначили вектор нашого руху: Trubetskoy не збирається педалювати соціально-політичну тематику у своїх піснях. "Ляпіси" і ми в числі музикантів групи сказали з цього приводу все, що хотіли, все, що могли, і все, що було потрібно. А зараз нам хочеться позитиву, угару і рок-н-ролу.

Де ви зараз живете?

Я і весь колектив живемо в Мінську. Був короткий період, коли ми з дружиною жили в Москві, але весь інший час ми жили в Мінську.

Дозволяють вам вже зараз виступати в Білорусі?

У Білорусі для проведення будь-яких концертних заходів потрібно отримати ліцензію на гастрольну діяльність. Рішення про її видачу приймають якісь ідеологи спеціально навчені люди. Ось ми зараз очікуємо прийняття рішення. У світлі того, що у нас в країні відбуваються якісь спроби лібералізації (напередодні президентських виборів у нас таке трапляється) я не виключаю, що нам дозволять давати концерти. Але поки немає ліцензії, ми не можемо просто фізично.

Багато наших музикантів в основному націлені на російський ринок? Яка ситуація в Білорусі?

В основному всі місцеві артисти, а тим більше рок-виконавці працюють на білоруський ринок. Важко згадати кого-то, хто дійсно просунувся на російській сцені.

Скільки років вашій дочці? Вона слухає вашу музику?

Їй 12 років. Підозрюю, що у неї дещо інші інтереси і вона слухає дещо іншу музику. Я намагаюся не втручатися в її музичні смаки. Я їх не формую. У цьому віці сучасні діти, насправді, вже досить дорослі. Інтернет і все інше роблять свою справу.

Кого б Ви порадили з білоруських музикантів українським слухачам?

Вважаю цікавим те, що робить легендарна особистість Лявон Вольський і його проект Крамбамбуля.

Як Вам українська публіка?

Ми відчували себе досить комфортно, коли їздили з "Ляпісами". Україна за менталітетом досить близька білорусам. У нас вже був перший концерт з новим проектом Trubetskoy на фестивалі "Республіка". Нас дуже тепло прийняли, і ми навіть не очікували, що буде так.

Які у Вас улюблені місця в Києві?

У нас в Києві дуже багато друзів. Я, звичайно, скажу банальність, але Хрещатик мені подобається. Там іноді дуже весело гуляти. Набережна, Поділ.

Павло Булатніков, 42 роки. Колишній вокаліст і перкусіоніст групи "Ляпіс Трубецкой". Після саморозпуску групи започаткував новий проект - Trubetskoy. Одружений. Виховує доньку.

Зараз ви читаєте новину «Лідер гурту Trubetskoy розповів про розпад "Ляпісів" і про скасування заборони виступати в Білорусі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі