середа, 26 листопада 2014 18:20

"Культура береже пам'ять предків" - кримські татари показують в Києві своє мистецтво
23

Фото: Валерія Радзієвська

Виставка декоративно-прикладного мистецтва кримських татар "Зінджир. Ланки пам'яті" відкрилася в Центрі Української Культури та Мистецтва в Києві.

На виставці можна побачити більше ста робіт кримськотатарський майстрів, які зберігаються в приватних колекціях Києва. Це керамічні панно й настінні тарелі, килими. Батик-панно, гончарний посуд. Розпис по склу, різьба по дереву, кавові столики, ювелірні вироби, срібна філігрань, вишивка шовком, золоте шиття, народні костюми та традиційні іграшки.

Традиційне народне вбрання, яке представлене на виставці, датується серединою 19 століття.

"Пам'ять предків - найцінніше, що має народ. Культура не дає її втратити", - говорить кримськотатарський дизайнері кераміст Рустем Скибін. - Старі люди кажуть: якщо тобі сниться залізний ланцюг, це означає, що після випробувань і бідності настане період процвітання, багатства і сили".

Другою частиною виставки є фотоекспозиція кримського фотохудожника, який виступає під псевдоміном BAYKUS. Глядачі вперше можуть побачити фото, зроблені під час масових акцій протесту в Москві 1987 року. Тоді сотні кримських татар з'їхалися до Москви вимагати повернення всього народу на історичну батьківщину - в Крим. Деякі фото - з початку 2014 року, коли кримські татари знову змушені кричати про свої права.

Виставка триватиме до 6 грудня.

Зараз ви читаєте новину «"Культура береже пам'ять предків" - кримські татари показують в Києві своє мистецтво». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі