субота, 31 серпня 2013 11:21

Куби-роботи, церковний хор, кіборги-коханці – у Львові відкрили виставку сучасного мистецтва
23

Фото: Фото: Ольга Швед

У Львові розпочався тиждень актуального мистецтва. Організатори об'єднали кілька мистецьких проектів - "Днів мистецтва перфоманс у Львові", фестиваль "ArtNastup", який презентує сучасне польське мистецтво в Україні та трієнале сучасного українського мистецтва "Український Зріз".

У Львівському Палаці мистецтв, на вулиці Коперніка, 17 відкрили одразу дві виставки: "Український зріз. Лиман. 2013" та польську "Rе": (ремінісценції, ремікс, рефлексія).

"Виставка польського відео-арту "Ре" є зрізом мистецьких пошуків та технологічних знарядь, які використовуються у сфері мистецтва цифрових медіа. Роботи будуть цікаві не лише пересічним глядачам а й митцям, особливо українським. Медіа мистецтво тут втілене за допомогою технічних новинок і вартісних ґаджетів, для поляків це не є проблемою. Для більшості наших митців - це область фантастики. Медіа напрямок у Європі через розвиток техніки пішов далеко вперед. Це не означає що рівень таланту нашого художника нижчий, ні, просто можливості не ті. У свідомості нашого обивателя важко уявляється, як можна купити відеоарт, інсталяцію або перформенс. У Польщі це звична річ", - каже один із організаторів виставок Влодко Кауфман.

Окрім кількох десятків польських митців на цій виставці представлені твори львів'ян Андрія Лініка та Сергія Петлюка, закуплені до польських колекцій.

Андрій Лінік презентував інсталяцію "Ом". Вона складається з п'яти об'єктів - кубів чорного кольору, які за допомогою внутрішнього механізму можуть рухатися у довільному напрямку. Окрім того вони видають певні звуки.

"Ці темні організми - роботи, які рухаються, як їм захочеться, є метафорою шукання мети життя і його сенсу. Це значення міститься в регулярності ударів і звуків – способу співу мантр, пошуку дороги до просвітлення. Цю інсталяцію у мене купили поляки. Ціна майже та сама, яку я витратив на її створення – близько 2 тисяч євро", - каже Андрій Лінік.

Сергій Петлюк представив інтерактивне відео "Dies Irae". Екран представляє собою церковний хор, який співає "Dies Irae", коли глядач входить у активну зону проекції. Кількість співаків залежить від кількості глядачів. Переходячи вправо чи вліво можна активізувати окремих хористів.

Цікавою є інсталяція Пйотра Вижиковського "Cyborg's Sex Manual 1.1". На пласкому екрані показані кіборги – високорозвинені людиноподібні машини, що займаються сексом. Автор задумав це як посібник із статевого життя для майбутніх поколінь.

Презентація трієнале "Український Зріз. Лиман" дає можливість побачити частину творів українських митців, котрі були відібрані щоб представити наше мистецтво у жовтні в галереях Любліна. Серед митців, які взяли участь у проекті: Василь Бажай, Андрій Гуменюк, Володимир Костирко, Ростислав Котерлін, Віктор Лавний, Павло Маков, Микола Малишко, Ігор Перекліта, Євген Равський, та багато інших.

"Лиман – символічна назва, стан лиману – це коли ріка впадає в море і там щось відбувається, якийсь рух води. Пошук витоку. От зараз це відбувається і в сучасному мистецтві – витікання, стан невідомості, формування, потік", – каже куратор проекту Влодко Кауфман.

Через місяць півсотні художників поїдуть до польського Любліна презентувати українське сучасне мистецтво.

Зараз ви читаєте новину «Куби-роботи, церковний хор, кіборги-коханці – у Львові відкрили виставку сучасного мистецтва». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі