Ексклюзиви
понеділок, 25 лютого 2013 17:10

Космонавти Кубрика та ганстери "короля детективів" - що подивитися в київських кіноклубах цього тижня
5

Шепіт та крики
Фото: Фото: kinopoisk.ru
Червоне коло
Catnip: Egress to Oblivion
Космічна одіссея 2001 року
Коханці  кафе  де Флор

Головне за тиждень в столичних кіноклубах - що не можна пропусти з 25 лютого по 3 березня на думку Gazeta.ua. А саме космічну кінофантастику Кубрика, історію кохання Сартра та Бовуар, іменитий шедевр Бергмана, ганстерський фільм від французького "короля детективів" та короткометражки цьогорічного кінофестивалю Санденс.

Космічна одіссея 2001 року

"Хто ми? Яке місце ми займаємо у Всесвіті?" - ці питання стоять перед героями культового науково-фантастичного фільму Стенлі Кубрика 1968-го року, який безперечно вплинув на розвиток кінофантастики.

На спецефекти цієї спокійної та розміреної по сюжету картини на той час режисер витратив 6,5 мільйонів фунтів стерлінгів. Для зйомок місячного пейзажу привезли, вимили й пофарбували кілька тонн піску. А після завершення фільму усі декорації знищили.

Картина розповідає про екіпаж космічного корабля Діскавері – капітани Дейв та Френк, їхній бортовий комп'ютер ХЕЛ-9000 шукають третій метафоричний чорний моноліт. "Космічна одіссея" - дивне та кінематографічно майстерне поєднання людини і технології, людини і всесвіту.

26 лютого в кіноклубі НаУКМА (Набережно-Хрещатицька, 27, аудиторія 13, початок о 18:30, безкоштовно)

Коханці кафе де Флор

Телевізійна драма Ілана Дюрана Коена, яку він зняв 2006-го року. Це біографія Сімони де Бовуар з моменту її знайомства з Сартром і до роману з американцем Нельсоном Олгреном.

Сартр стане першим коханцем Сімони – замкнутої та непривабливої студентки-відмінниці, яка готується стати викладачем філософії. Зовнішньо вона сувора, а насправді темпераментна, натхненна літературою. Головні ролі виконали Анна Маргуліс та Лоран Дойч.

26 лютого в "Арт-клубі 44" (вул. Хрещатик, 44-б, початок о 19:00)

Шепіт та крики

Ця стрічка Інгмара Бергмана отримала у 70-х 20 нагород на найрізноманітніших кінофестивалях та конкурсах. У тому числі і 4 премії "Оскар" - за кращий фільм, сценарій, режисуру та костюми.

"Шепіт і крики" - фільм про смерть, про зіткнення смерті і життя, правди і брехні, про драми трьох сестер - Агнес, Карін і Марії, які сталися у родовому маєтку, на початку ХХ століття. Зйомки проходили в полишеному маєтку Таксінге-Насбі, і ніхто не завадив Бергману пофарбувати у будинку всі стіни в червоний колір. Після зйомок маєток зрівняли з землею.

Це один з найтрагічніших фільмів Бергмана.

26 лютого в кіноклубі "Ракурс" (Кінотеатр ім. Чапаєва, вул. Велика Житомирська, 40, початок о 19:00, 10 грн.)

Короткометражні фільми SUNDANCE-2013

90 хвилин короткого метру цьогорічного Санденсу. Зокрема покажуть і переможця в номінації "Приз глядачів за кращий короткометражний фільм, представлений YouTube" - "Catnip: Egress to Oblivion".

Після завершення транслюватимуть церемонію нагородження усіх переможців короткого метру.

1 березня в кіноклубі НаУКМА (Набережно-Хрещатицька, 27, аудиторія 13, початок о 18:30, безкоштовно)

Червоне коло

Трилер "короля французького детективу" Жана-П'єра Мельвіля, знятий 1970-го року. Війна, кримінальне середовище, зрада, помста та неминучість смерті – основні теми режисера. Він поетизував у фільмах гангстерів і завойовував популярність мінімалістичними, трагічними фільмами. А в житті сам зображував власних героїв: носив капелюхи, роз'їжджаючи на дорогих машинах і розривав мовчання різкими фразами-пострілами.

Цей фільм так само безпристрасний та мінімалістичний за діалогам. Його показують в програмі ретроспективи від Французького інституту в Києві. Троє злочинців – колишній поліцейський, грабіжник та злодій-втікач – зустрічаються та вирішують здійснити злочин століття: пограбувати серед ночі ювелірний магазин, у якому цінностей на 2 мільярди франків. Головні ролі виконали Ален Делон, Ів Монтан та Бурвіль.

Епіграф до фільму: "…з кожним може статися що завгодно, поки вони йдуть різними дорогами, але в призначений день вони невідворотно зустрінуться у червоному колі".

2 березня в кінотеатрі "Київ" (вул. Червоноармійська, 19, початок 0 19:00, ціни за сеансами кінотеатру)

Зараз ви читаєте новину «Космонавти Кубрика та ганстери "короля детективів" - що подивитися в київських кіноклубах цього тижня». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі