вівторок, 05 серпня 2014 14:40

"Коли називають бандерівцем – це комплімент" – як пройшов фестиваль Бандерштат у Луцьку
33

Фото: Ольга Богачевська

45 гуртів виступило на фестивалі українського опору "Бандерштат". Він проходив у Луцьку протягом 1-3 серпня.

"Бандерштат – це не дискотека. Для тих, людей, хто любить сидіти у диванних військах і писати гадості у коментах, готова наступного року купити кілька квитків. Хай прийдуть подивляться, як тут", - каже зі сцени ведуча фестивалю Вікторія Жуковська.

Слухачі розміщуються на травичці перед сценою. Чекають початку музичної програми. Спочатку виступають молоді гурти. У другий день фестивалю публіку під сценою добряче зігріли музиканти з Калуша. Під "Різак" слемились і водили хороводи.

"К часи, коли Україною гуляє смерть, ми утверджуємо життя тут", - виходить на сцену вокаліст гурту "Фіолет" і арт-директор фестивалю Сергій Мартинюк.

Разом із Сашком Положинським виконали "Не кажучи нікому" та "Вбив в мені раба системи". Після Положинський представив свій новий проект "Був'є".

"Якщо можна трошечки помовчимо, як данину пам'яті за тих, що гинуть за Україну", - каже вокаліст. За мить під сценою стає тихо. Гості фестивалю хвилину стоять непорушно і мовчать.

"Ми волиняки і нам усе до сраки", - співає Сашко. Всі музиканти нового гурту – лучани.

Положинський також прочитав гутірку на тему перезавантаження країни.

"Перед тим, як починати зміни, треба розуміти, як щось змінювати. Якщо приходиш із комуністичною надією: я прийду і розберусь. То можна розбиратись так довго, що все це завалиться. Варіант перший: досконало знаєш, як працює діюча система, і як її максимально ефективно вдосконалити. Другий – поняття не маєш, як працює, але знаєш, як має система поводитись правильно," - пояснює музикант.

Гутірки також вели учасники "Волинської січі" - 35-ої сотні Майдану, політик Юрій Луценко, мандрівниця Анна Морозова.

"Мої батьки досі не знають, що я була у навколосвітній подорожі," - каже Морозова.

Разом із подругою за 7 місяців вона об'їхала півсвіту. Рухались із Росії на схід до Америки. Відвідали також Казахстан, Китай, В'єтнам, Японію. У них працювали на підробітках. У Китаї працювали "іноземцями". Їм платили зарплатню, що вони відвідували місцеві клуби і попивали там коктейлі. Там вважається корисним для репутації закладу, що його відвідують європейці.

"Коли мене називають бандерівцем – для мене це комплімент. Але в телевізорі – це злі кусючі людоєди. Вони ще й органи продають. Страшно, - жартує Сашко Гуч. Його поранили снайпери 20 лютого на Інститутській. Тиждень тому повернувся з лікування в Ізраїлі. Був на всіх "Бандерштатах. - Цей фестиваль не для тусовочки, він йдейний."

Рухається до сцени на концерт гурту "Кому Вниз". Півгодини вокаліст Андрій Середа роздає автографи.

"Після Майдану в музиці буде все більше конкретики. Виконавці не намагатимуться когось наслідувати. Співатимуть про своє. Іноземці вважають українську музику дуже унікальною. По Україні пройшли кельти, готи – бери, не хочу, - каже лідер гурту "Кому Вниз" Андрій Середа. - Проклята та влада, яка на офіційному рівні не проводила святкування Дня незалежності, Покрови чи інших національних свят. Духовно маємо допомагати нашим воїнам. А у нас люди страшенно люблять оплакувати. Дух треба підтримувати. На Бандерштаті не розважальна музика, а пов'язана з національною історією. Когось зі слухачів це емоційно штовхає на поле бою, коли ще не вміє тримати автомата. Підростає молодь, у якої самі скоро будемо вчитися. Вона має більшу згуртованість, ніж 20 років тому. Українці – індивідуалісти. Кожен сам може зробити все навколо. Сусід для того не потрібен. А такі фестивалі консолідують людей воєдино. Тоді можемо творити державу.

На фестивалі виступив ірландський гурт "Cruachan". Виступають в Україні вп'яте. На сцену вийшли босими у червоних кілтах. Виконали гімн України на волинці.

Закривав фестиваль гурт "Скрябін". Виконали переважно соціальні або політичні пісні "Ми хлопці олігархи, "Маршрутка", "Нас кинули", "Старі фотографії".

"Бандерштат – єдиний ідейний фестиваль в Україні. І він цю ідею тримає," - каже зі сцени Андрій Кузьма. Він також постійно критикує усіх чиновників і політиків України за 23 роки.

Фестиваль "Бандерштат" відбувався увосьме. Цьогоріч зібрав зібрав близько 4 тисяч гостей. На територію заборонено проносити алкоголь.

Зараз ви читаєте новину «"Коли називають бандерівцем – це комплімент" – як пройшов фестиваль Бандерштат у Луцьку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі