четвер, 25 грудня 2014 22:28

Кіновечір: скандинавський кінематограф від класики до сучасності

Кіновечір: скандинавський кінематограф від класики до сучасності
Фото: onlineseriali.ru

Свого часу знаменитий шведський режисер Інгмар Бергман яскраво представив скандинавське кіно широкому загалу - його роботи неодноразово отримували престижні премії та увійшли до колекції найкращих стрічок світового кінематографу. Його творчий доробок налічує кілька десятків картин, кожна з яких варта уваги. Ми пропонуємо вам переглянути дві роботи майстра.

Сцени з подружнього життя (1973) - у тригодинному фільмі змальовано шість "сцен" з подружнього життя Маріанни і Йохана. В цій роботі Бергман акцентує увагу на емоціях та почуттях героїв. Це проникливий діалог двох близьких людей, не обтяжений несподіваними сюжетними поворотами та пишними декораціями.

Фанні і Александер (1982) — цей фільм навпаки багатошаровий, насичений персонажами та подіями, а дія відбувається в інтер'єрах, сповнених безлічі деталей. Режисер показує історію сім'ї Экдаль очима двох дітей. Брат і сестра Фанні та Александер втратили свого батька і тепер намагаються пристосуватися до життя у новій родині другого чоловіка матері.

Сучасне кіномистецтво Швеції, Данії та Норвегії також надзвичайно цікаве. Є чимало надзвичайно цікавих артхаусних робіт, а також фільмів, які знімаються для "внутрішнього користування". Тому тут часто зустрічається специфічний гумор - скандинави жартують один про одного: шведи про датчан, датчани про норвежців, норвежці про шведів і так по колу. Ще однією особливістю кінопродукту зі Скандинавії є неспішність в усьому. Актори не поспішають промовляти свої репліки та проявляти емоції, а сюжет не поспішає розгортатися. Комусь це видається нудним, але беручи до уваги урівноваженість та стриманість північних народів, така повільна подача кіно історії перестає дивувати. Невід'ємною складовою скандинавського кіно є місцева природа — пейзажі неймовірної краси захоплюють та зачаровують. Але краще один раз подивитися, чим кілька разів почути. Сьогодні ми пропонуємо до вашої уваги три різножанрові фільми, які дадуть змогу дізнатися, що турбує і що цікавить жителів цих північних країн. Приємного перегляду!

Цілуй мене, ідіот /Kyss meg for faen i helvete — 2013, Норвегія
Легка та весела романтична комедія. Учні театральної студії у невеликому містечку вирішують поставити п'єсу норвезького драматурга, яка виведе їх творчість на новий "дорослий" рівень. Для цього їм знадобиться професійний актор, який проводить свій час у депресії та пияцтві, а також місцевий красунчик-футболіст, не надто обтяжений інтелектом. Що ж з цього вийде?

Браття-металісти / Mammas pojkar — 2012, Швеція
Дослідження показують, що найбільше число метал-груп по відношенню до населення спостерігається в Скандинавії. Тому не дивно, що герої цього фільму не уявляють свого життя без гучного звуку та шкіряних штанів. Але, можливо, братам Одіну та Тору нарешті слід подорослішати? Пікантності ситуації додає той факт, що мати братів-металістів - настоятель в місцевій церкві. А тут ще й з'являється чарівна вчителька початкових класів Йєнні, в яку закохуються обидва брутальні хлопці.

Педаль до упору/ Børning - 2014, Норвегія
Окрім важкої музики скандинави полюбляють швидку їзду. Герої стрічки беруть участь в гонці "Північний мис", яка існує насправді — учасники змагання мають проїхати від Осло до мису Нордкап. Щоб підтвердити свій подвиг на фініші гонщики демонструють чеки, зібрані на заправках по дорозі. Бонусом стрічки безперечно є той факт, що автомобілі на шаленій швидкості пролітають на фоні казкових пейзажів.

Неможливо не згадати й про скандинавські серіали

Рекомендуємо переглянути шведсько-датський серіал Міст (Bron/Broen ) та серіал Вбивство (Forbrydelsen), які неодмінно сподобаються фанатам заплутаних детективних історій. Обидві телевізійні роботи викликали бурхливе захоплення у критиків та глядачів. Згодом американці створили свої версії цих серіалів, але для того, щоб по-справжньому зануритися в атмосферу розслідування і отримати найвище серіальне задоволення, краще все ж спершу подивися оригінал.

Зараз ви читаєте новину «Кіновечір: скандинавський кінематограф від класики до сучасності». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі