понеділок, 24 березня 2014 12:48

"Книжки для рідних місць бійців Небесної сотні - це жест пам'яті" - Осьмак

Автор: infokava.com
 

Бібліотека Майдану відправить книжки у міста й села, звідки родом були загиблі з Небесної сотні. 29 березня, у суботу, з 14.00 до 18.00 на сходах Українського дому проведуть збір книжок для ціє мети.

"Це не обов'язково має бути великий пакунок, може бути навіть одна книжка для бібліотеки, але вона має бути особлива. Не знаю ще, як саме, але це мають бути символічні видання. Добре було б в перспективі організувати в цих бібліотеках якісь акції. Але це поки що мрія", - каже організатор бібліотеки Майдану, києвознавець 45-річна Владислава Осьмак.

"До бібліотек ще не телефонували. Зараз складаємо базу даних, але й без того зрозуміло: книжок потрібно багато. Звідки герої Небесної сотні родом - інформація відома. База бібліотек, зокрема й сільських, у нас чимала. Зараз будемо зв'язуватися з конкретними людьми, хто там прийме книжки. Але запитувати, що саме, які книжки треба не будемо", - говорить"бібліотекар Майдану".

Книжки в бібліотеку Майдану із самого початку збирали з такою метою: бібліотека працює, доки стоїть Майдан, а потім усі книжки розподілять по сільських бібліотеках. Із самого початку ті видання, які приносили в кількох примірниках, сортували й відправляли на місця. Рахунок уже іде на тисячі, свідчать активісти. Для бібліотек книжки підбирали з урахуванням специфіки і потреб.

"До однієї шкільної бібліотеки в селі на Дніпропетровщині я, наприклад, спеціально телефонувала уточнити, які книжки потрібні й відбирала за списком. Іноді відправляємо по вісім великих коробок, щоб повністю задовольнити потреби населеного пункту. Тут - інша мета. Це має бути пожертва, жест на вшанування пам'яті. Саме тому ми просимо, щоб це були нові, сучасні видання. Треба, щоб людина пішла купила книжку, а не діяла за принципом:"На тобі, небоже, що мені не гоже", - наголошує Владислава Осьмак.

Письменники залишають на своїх книжках автографи. Акцію підтримали журнал"Радуга", видавництво"Смолоскип", письменники Олександр Ірванець, Міла Іванцова, Сергій Іванюк.

"Доставляти будемо"Новою поштою"переважно, як і раніше. З ними зручно працювати і вони дають нам дуже добру знижку. Також бійці із сотень їдуть додому і беруть із собою пакунки з книжками. Потім надсилають фото, зворотній зв'язок у нас є. Коли це невелике село, в якому одна бібліотека, тоді все зрозуміло. Що робити з великими містами - ще вирішуємо. Наприклад, багато загиблих із Києва. Є думка зорганізувати меморіальну збірку в одній із центральних бібліотек. Подумати, яка є набільш"народною"для киян. Можливо, Вернадського, або Парламентська. А може це буде Наукова архітектурно-будівельна бібліотека імені Володимира Заболотного, яку виселили з Гостиного двору, зараз вона переселяється в нове приміщення", - каже Владислава Осьмак.

Зараз ви читаєте новину «"Книжки для рідних місць бійців Небесної сотні - це жест пам'яті" - Осьмак». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі