четвер, 26 грудня 2013 14:44

Спецтема: Підсумки 2013: найважливіші події року в Україні та світі

Кілометри велодоріжок та контейнери для батарейок - ТОП-10 досягнень Львова за 2013 рік
11

Фото: Фото Львівської міської ради

Підсумки року, що минає, підводять у Львові. Про топ-10 подій у західній столиці Gazeta.ua розповіли міські урядовці.

1. Найбільше львів'яни та гості міста запам'ятали новий низькопідлоговий сучасний трамвай виробництва львівського підприємства "Електрон", який запустили по 1-му маршруту на День Незалежності. Він п'ятисекційний, пасажири можуть користуватися безкоштовним Wi-Fi.

"Відтепер у Львові з'явилася ще одна атракція, - каже мер міста Андрій Садовий. - Колись туристи каталися по Львову на екскурсійному чудо-поїзді, а тепер приїжджають, щоб покататися на новому трамваї".

2. У місті проклали ще 15 км велодоріжок і тепер їх є 30 км. Однак по велошляхах у спальних мікрорайонах ходять пішоходи. Тому що тротуари, порівняно з велодоріжками, у дуже поганому стані.

3. Львів подав заявку на право проведення Зимових Олімпійських та Паралімпійських ігор 2022 року в Україні. Також у місті почали будувати багатофункціональну арену до Євробаскету-2015 на вул. Кульпарківській. Вона зможе прийняти всі ігрові види спорту – від баскетболу до хокею. В лічені години арена трансформуватиметься із спортивної в концертну.

4. Львів очолив рейтинг Топ-10 міст Європи, які варто відвідати. За 2013-й місто відвідали 1,9 млн гостей. Міська рада постійно презентує Львів у інших містах України під назвою свят "Дні Львова у...". Цього року місто презентувало себе у Сумах, у Полтаві, у Києві та Грузії. Також вже традиційним став фестиваль Ніч у Львові. Він відбувається двічі на рік - у липні та листопаді. Улітку захід відвідали 12 тис. осіб, восени - 13 тис. Квитки на свято тепер можна купляти через інтернет.

5. Мешканці Львова самі беруть ініціативи по господарці міста в свої руки. Активісти руху "Дайте пройти" цього року організували збір коштів на стовпці, які поставили на тротуарах, щоби на них не паркувалися авто. За зібрані львів'янами 25 тис. грн встановили 142 стовпців на 5 вулицях у центральній частині міста.

6. 2013 року відкрили унікальний дерев'яний вівтар "Голгофа" у Вірменському дворику, датований 17-18 ст. Його реставрація тривала 2 роки, роботи виконували львівські та польські майстри.

7. Разом з Німецьким товариством міжнародного співробітництва GIZ міська рада відреставрувала 11 старовинних балконів, 151 дерев'яне вікно, 31 браму у центральній частині міста. Основну частину коштів на реставрацію дають німці.

8. Протягом 2013 року встановили 51 новий дитячий майданчик.

9. Із квітня за ініціативи міського голови збільшили доплати до пенсій ветеранам УПА у Львові. Щомісця їм додають тисячу замість 500 грн, які доплачували з 2008 року. У місті є 374 ветерани УПА і 99 вдів ветеранів УПА та вдів політв'язнів.

10. Місто отримало нові гранти. Один на батарейки від ЄС - 1,2 млн євро. За ці кошти закуплять контейнери для збору старих батарейок, спеціальні автомобілі для їх перевезення та установку для утилізації ртутних ламп. Інший від уряду Німеччини - 5 млн євро - на утеплення "панельок" на Сихові.

Зараз ви читаєте новину «Кілометри велодоріжок та контейнери для батарейок - ТОП-10 досягнень Львова за 2013 рік ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

7

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути