середа, 13 липня 2011 18:04

Катерина Ющенко зацікавилась витинанками Миколи Теліженка
16

Фото: Фото: Ольга Каменєва

12 липня в столичному Музеї Івана Гончара відкрилася ювілейна виставка витинанок скульптора та художника Миколи Теліженка "Коло Миколи". У березні митцю виповнилося 60 років. До його ювілею велика виставка спершу відбулась у Черкасах, де він мешкає і працює з 1979 року.

У Музеї Івана Гончара публіці представили 80 творів художника. Подивитися роботи Теліженка прийшли Катерина Ющенко, театральний режисер Сергій Проскурня, поет Павло Вольвач.

"Над однією витинанкою працюю буває один день, буває тиждень. Багатофігурні композиції вимагають філігранності. Може бути складний сюжет, тобто рецепту немає. Одну витинанку вирізаєш — не закінчив. Оці всі відходи, нарізки — для мене це золото. Я глянув на підлогу, а вони вже самі склалися в картинку. Наприклад, гарний коник. Спішиш попередню роботу закінчити і почати нову", - розповів художник.

"Вирізав більше ста "древ життя". Потім мені захотілося якось вдосконалювати власні роботи. Перейшов від симетричної до асиметричної витинанки. В тематиці робіт для мене головне Україна. Чи це будуть легенди, думи, чи козацька тематика, Україна в серці назавжди. Нехай буде навіть оголена жінка, але вона буде українська. Іноді ескізи роблю на сірниковій коробці, сидячи в тролейбусі або маршрутці. Бо немає під рукою паперу. А потім переношу їх на кольоровий папір", - сказав Микола Теліженко.

Микола Теліженко народився 16 березня 1951 р. у місті Звенигородка Черкаської області. 1978-го закінчив Львівський державний інститут прикладного та декоративного мистецтва. Член Національної спілки художників, має звання заслуженого художника. Художник є автором прапора Черкас, гербів Черкащини та деяких районів області.

Зараз ви читаєте новину «Катерина Ющенко зацікавилась витинанками Миколи Теліженка». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі