понеділок, 30 січня 2017 09:00

Карикатури на пророка Мухаммеда викупила Королівська бібліотека

Карикатури на пророка Мухаммеда викупила Королівська бібліотека
Карикатури на пророка Мухаммеда

30 січня 2008 року оригінали робіт карикатури на пророка Мухаммеда передали в Королівську бібліотеку в Копенгагені. Керівники бібліотеки визнали, що карикатури мають історичну цінність.

Дванадцять карикатур, що зображають ісламського пророка Мухаммеда, були опубліковані в данській газеті Jyllands-Posten 30 вересня 2005 року. Це була ілюстрація до статті про самоцензуру і свободу слова. В статті йшлося про те, що коли датський письменник Корі Блюйтген написав популярну книгу про іслам для дітей, то жоден художник не погодився намалювати до неї ілюстрації через заборону в ісламі на зображення тварин і людей. Особлива заборона – на зображення на пророка Мухаммеда. Пізніше їх передрукували ще кілька європейських видань, що викликало акції протесту з боку мусульман. У заворушеннях 2006 року по всьому світу загинули понад сто людей. Після публікації чергової карикатури в серпні 2007 року представники організації "Аль-Каїда" пообіцяли сто тисяч доларів за вбивство автора.

Читайте також: Автор карикатур на пророка Мухаммеда має намір продати оригінали робіт

Переговори з авторами 12 карикатур тривали довго. Велику частину карикатур бібліотека отримала безкоштовно, придбати за гроші довелося тільки ті роботи, які встигли купити приватні колекціонери. З метою кращого збереження, роботи знаходяться в закритому сховищі бібліотеки. Відвідувачі, яким знадобиться ознайомитися з ними в дослідницьких цілях, мають пред'явити відповідний лист від свого наукового керівника.

Зараз ви читаєте новину «Карикатури на пророка Мухаммеда викупила Королівська бібліотека». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua