субота, 28 листопада 2015 20:28

Як у Києві вшановували пам'ять жертв Голодоморів
21

Фото: Сергій Старостенко

В останню суботу листопада українці традиційно відзначають День пам'яті жертв голодоморів. Державним пам'ятним днем дата є з 1998 року. Починаючи з 2008-го поминальні заходи відбуваються навколо Національного музею "Меморіал пам'яті жертв Голодомору".

Цьогоріч до меморіалу з квітами, колосками та свічками прийшло декілька тисяч киян та гостей міста

По обіді, проїзд по вулиці Лаврській перекритий машинами поліції та службовими авто без написів. Парк навколо Меморіалу пам'яті жертв Голодомору окільцьовано працівниками МВС і Національної Гвардії. У трьох місцях обладнані пропускні арки.

За годину, з розставлених аудіодинаміків чути звуки дзвонів. Лунають 20 хв. Електронне табло заповнене червоним написом: "Україна пам'ятає! Голодомор 1932-1933 років - геноцид українського народу". На зміну дзвонам з'являється інструментальне виконання національно-визвольної пісні "Вислухай, Боже, благання, нищить недоля наш край". З початком мелодії "голос" майданівської сцени Євген Нищук відкриває урочистості.

"Україна вшановує 82-гі роковини голодомору - голокосту. Це наша спільна пам'ять, наш спільний біль. Мільйони людей, замучені голодом - це не просто жертви несправедливості сталінського режиму. Це свідоме винищення національних традицій", - проголошує екс-міністр культури Нищук.

Під його слова фронтальною дорогою до меморіалу, збудованого в вигляді свічки - рушила колона офіційних осіб. Першими квіти поклав президент Петро Прошенко з дружиною. Слідом за ним прем'єр-міністр Арсеній Яценюк та президенти Віктор Ющенко, Леонід Кравчук, Леонід Кучма.

"Правда пробила собі дорогу до людей. Подивіться, як змінилася Україна за останні 2 роки. Відповідно до сьогоднішніх соціологічних досліджень, уже 80% українців вважають Голодомор геноцидом. Саме така оцінка переважає у всій Україні без винятку - і на сході, і на заході. А для тих, хто й досі не визначився, я ще раз пошлюся на всесвітньо відомого юриста Рафала Лемкіна. Це він винайшов і обґрунтував де-факто й де-юре термін "геноцид" іще 1953 року. Лемкін довів, що українців було піддано саме геноциду. По-перше, відбулося масове знищення українського селянства. Селянства, яке зберігало українську мову, українську культуру й українські традиції. По-друге, мало місце нищення української інтелігенції як мозку і розуму нації. І буквально цього тижня в Москві Лемкіна офіційно проголошено екстремістом. Його статтю, про яку я щойно казав, зараз у Росії включено до списку заборонених. Правда очі колить", - заявив президент України

Глава держави також додав, що влада і він як президент продовжуватимуть роботу над розширенням географії країн, які визнають Голодомор геноцидом.

Зараз ви читаєте новину «Як у Києві вшановували пам'ять жертв Голодоморів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути