середа, 13 липня 2016 16:48

Ісландські музиканти розповіли про футбол

9 липня на фестивалі Atlas Weekend виступив ісландський гурт GusGus. Назва групи пов'язана з фільмом Райнера Вернера Фассбіндера "Страх з'їдає душу" - у фільмі жінка готує коханцеві кус-кус, в її вимові це звучить як gus gus. Музиканти грають у стилі техно, разом з диско-струнними і елементами трансу і сінті-попу. Хлопці розповіли чому не грають старих хітів, які завдання у демократії і секрет успіху ісландської збірної з футболу.

 

- Ви давно не грали музичного матеріалу з старих альбомів? Яка причина?

- Ми лінуємося. Може ще справа в старому обладнанні. Той звук потребує старого обладнання, яке стоїть і запилюється у наших коморах. Напевне є сенс зняти з нього пилюку і спробувати повернутись до старого звуку. Деякі з наших пісень гарно постаріли і зараз чудово звучать. Ми надаємо перевагу новому матеріалу, бо він ближче до нас, до нашого життя. Повернутись до старих хітів теж хочемо, в тому числі до "Is Jesus Your Pal?".

- Кого з музикантів ви слухаєте?

- У нас є маса артистів, яких ми слухаємо. Ми захоплюємося електронними виконавцями всіх без виключення епох. Починаючи від вісімдесятих, дев'яностих, нульових, десятих. Дуже подобаються музиканти 1993-1995 років, це ембіент хауз. Хоча наші серця залишилися у 1970-х роках, де був прогресивний рок, який межував, а потім перетікав в електроніку. Електроніку взагалі сприймають, як жанр з багатьма кліше. Але це не зовсім так. Зараз існує тенденція, коли музика звучить інструментальна, з вокалом чи без, і немає приспіву. Композиція існує без елементів, що повторюються. Ще дуже багато чого залишилося вивчати. Електронна музика вільна, як від жанру, так і від гендеру.

- Яка ваша думка про ситуацію в Україні?

- О, політика, це важко. Люди мають розуміти, що демократія за визначенням це народовладдя. Тобто влада знаходиться у народу. Але народ, в свою чергу, має бути відповідальним учасником цього процесу. Він не може бути пасивним. Повинен розуміти, що має цю владу і навіщо вона йому. Частиною демократії є рівні права для всіх. Але нам здається, що завдання демократії мають бути не локальні: створювати робочі місця або підвищувати соціальні стандарти, а глобальні. Вона має робити суспільство чесним для кожної людини. Учасникам цього процесу раджу відійти від боротьби за владу. Завжди є якісь особистості, групи людей, що борються за владу. Треба абстрагуватись від цього. Завжди питайте себе: "Чи те, що я кою, робить суспільство кращим?". Якщо ні, варто щось змінювати.

-Ваша збірна по футболу пройшла у чвертьфінал на чемпіонаті Євро-2016. Чи ви вболівали за них?

- Розкажу щодо нашої гри на цьому чемпіонаті і ісландського спорту взагалі. Ми, як маленька країна, робимо все можливе. Спорт це двояка річ. З одної сторони чесний, з іншої не дуже. Є великі країни, у яких більше ресурсів, є малі, де їх менше. Завжди дуже цікаво спостерігати, коли маленька країна не здається, і стає в опозицію до великих, вже сталих гравців. В цьому випадку це відбулось тому, що ісландська команда не здавалась перед обличчям очевидних труднощів. У них був дуже сильний і незламний командний дух. Це саме та річ, яку зі спорту можна переносити на широкі громадські відносини. Бути сильною спільнотою, мати спільний командний дух, разом йти до перемог і нових досягнень. Дружина Біргіра ненавидить спорт. На цьому чемпіонаті вона подивилася декілька перших матчів і, зрештою, її неможливо було відірвати від телевізора. Футбол — дуже драматична гра, мабуть найбільша драма на телебаченні. Сенс не в тому, щоб забити гарний гол, сенс у тій драмі, яка відбувається на полі.

Зараз ви читаєте новину «Ісландські музиканти розповіли про футбол». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі