понеділок, 16 липня 2012 17:11

Художник Тарас Полатайко здав 5 літрів крові для інсталяції
5

Інсталяція Тараса Полатайка "Колиска"
Фото: Фото: priskajuschkafineart.com
"2005-го у Музеї сучасного мистецтва в Монреалі зробив кімнату. Всередині вона красиво блимала. Кімната мала звукоізольовані стіни, а за ними 10 дрібних злочинців крутили велосипеди і виробляли енергію. Завдяки цьому на передньому колесі у них світилися лампочки. Чим краще крутили, тим гарнішою ставала моя виставка"
"2005-го у Музеї сучасного мистецтва в Монреалі зробив кімнату. Всередині вона красиво блимала. Кімната мала звукоізольовані стіни, а за ними 10 дрібних злочинців крутили велосипеди і виробляли енергію. Завдяки цьому на передньому колесі у них світилися лампочки. Чим краще крутили, тим гарнішою ставала моя виставка"
У 1990-х автопортрет художника з серії “You” купив Білл Гейтс
“Суть серії “You” - нарцисизм. Акрилом на полотні розміром 2Х2 метри намалював частини свого обличчя"

Українсько-канадський художник Тарас Полатайко для створення інсталяцій використовує власну кров та працю дрібних злочинців. 22 липня у Національному художньому музеї представить проект "Спляча Красуня". Дівчину, яка спатиме на білому ліжку у білій сукні обере серед неодружених українок під час кастингу. До своїх ідей художник часто залучає людей з вулиці.

"2005-го у Музеї сучасного мистецтва в Монреалі зробив кімнату. Всередині вона красиво блимала, - розповідає художник під час зустрічі з шанувальниками у художньому музеї. - Кімната мала звукоізольовані стіни, а за ними 10 дрібних злочинців крутили велосипеди і виробляли енергію. Завдяки цьому на передньому колесі у них світилися лампочки. Чим краще крутили, тим гарнішою ставала моя виставка. Коли махлюювали, було просто темно. Аби злочинцям не було нудно, поставив перед ними монітори і вони бачили, що робиться всередині. Якщо заходила красива дівчина, починали інтенсивніше крутити, щоб її роздивитися. Потім між учасниками почалося кохання. Вони вигадали якусь свою азбуку Морзе. У Канаді є закон, якщо зробив дрібний злочин (наприклад, украв у магазині щось незначне) покарання можна відпрацювати — зчищати старі плакати зі стін, або траву косити. Я домовився, щоб злочинці відпрацювали свої гріхи перед суспільством у моєму проекті. Це було у центрі Монреалю, де квадратний метр коштує дуже дорого. А тут рабська праця, і людям ставало не по собі".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Стало відоме ім'я власника найдорожчої у світі картини

На бієнале у Сан-Паулу 2002-го Полатайко найняв 2 групи безробітних. Вони за тиждень мали скласти по пазлу. Їх художник зробив з сателітарних знімків найбільших світових міст. Каже, так на коротких час йому вдалося влаштувати безробітних. Їм така робота дуже сподобалася. До цього у канадській галереї "Мендель" художник показав інсталяцію "Колиска" - ванну наповнив 5 літрами власної крові.

"Була ідея поїхати у Чорнобиль, пожити там місяць, подихати повітрям, не для того померти, а отримати дозу шкідливих елементів. Потім у Канаді повністю зробити рециркуляція крові. Кров здавав рік. Заповнив нею ванну, зверху заварив сталевим щитом. Посередині була дірочка, яку можна пальцем відкрити і подивитися. Поверхня блищить — виглядає, ніби наповнена ванна, у яку можна лягти. Ванна підвішена до стелі на якірних ланцюгах і нагадує колиску".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Художник шукає ідеї на даху

Також Тарас Полатайко працює з фотографією, скульптурою та живописом. У 1990-х автопортрет художника з серії "You" купив Білл Гейтс.

"Суть серії "You" - нарцисизм. Акрилом на полотні розміром 2Х2 метри намалював частини свого обличчя. Пізніше з мініатюрним зображенням свої очей зробив виставку у Нью-Йорку. Коли заходите у галерею, бачите на протилежних стінах у прорізах 12 пар однакових очей. За цими стінами є простір, де ходжу я. Туди ведуть приховані двері. Ключ від них є тільки у мене. Коли на мене находив хороший настрій, я приїжджав до галереї, виймав якісь з цих очей і дивився справжніми своїми. Людина ходить, близько роздивляється, а тут одні починають блимати".

Тарас Полатайко більше 20-ти років живе у Канаді. Туди переїхав після навчання у Московському Державному художньо-промисловому університеті ім. Строганова. Його батько — чернівецький художник Ярема Полатайко.

Зараз ви читаєте новину «Художник Тарас Полатайко здав 5 літрів крові для інсталяції». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі