вівторок, 09 жовтня 2012 15:29

"Хочемо похвалитися - приїде Лео Каракс" - французький режисер буде на "Молодості"

"Хочемо похвалитися - приїде Лео Каракс" - французький режисер буде на "Молодості"
Фото: Анна Балакир

На цьогорічному кінофестивалі "Молодість" покажуть фільми з 16 країн світу. 9 жовтня на прес-конференції про це повідомили організатори фестивалю.

"Буде багато стрічок, зроблених у ко-продукції, - каже програмний директор "Молодості" Денис Нікітенко. - Найкраще цю тенденцію демонструє робота українського режисера Дарії Онищенко "Істальгія", зроблена спільно з Німеччиною та Сербією. Вона позмагається га головний приз у конкурсі повного метру. Ми продовжуємо акцентувати увагу на Центрально-Східній Європі. Минулого року велику увагу приділили Польщі. Цьогоріч це буде Чехія. Цю країну представлять не лише чеські режисери, але і музиканти. Серйозною буде швейцарська програма. Зокрема покажуть 30 короткометражок і документальний фільм "Апасіоната". Останній розповідає про всесвітньовідому піаністку українського походження Алену Черні. Вона уже 15 років живе у Швейцарії і мріє подарувати рояль школі, де навчалася. Завдяки цій ідеї жінка подорожує спогадами в українське дитинство. До столиці приїде сама піаністка і дасть концерт".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На "Молодості" Україну представлятиме фільм про емігрантів і любов

У конкурсах студентських і короткометражних фільмів представлять по 21-й стрічці. Всього на "Молодості" покажуть 50 українських картин. Традиційно з глядачами зустрінуться і дадуть майстер-класи відомі світові кінорежисери.

"Хочемо похвалитися нашим успіхом, - продовжує Нікітенко. - Вдалося запросити французького режисера Лео Каракса. Покажемо його фільм "Холі Моторс", який увійшов до основного конкурсу цьогорічного Каннського кінофестивалю. Він проведе майстер-клас, а також дасть прес-конференцію, що відмовився робити навіть у Каннах. Раніше Каракс двічі побував на "Молодості".

На 1,5 мільйони грн бюджет фестивалю забезпечить держава, стільки ж виділить КМДА. Генеральний директор "Молодості" Андрій Халпахчі каже, що кошти у процесі надходження.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Україна зняла фільм спільно з Німеччиною та Сербією

"Я не прихильник влади, але зараз з'являється багато позитивних змін у законодавстві про кінематограф. Ініціативи Януковича-молодшого у Верховній Раді є професійними і цікавими, - ділиться думкою Халпахчі про законопроекти Віктора Януковича стосовно розвитку кіно. - Важливо, щоб вони запрацювали. Чомусь усі очікують, що я негативно оцінюватиму роботу депутата. Опозиція має бути конструктивною і працювати не на руйнування країни, а на її розвиток. Як тільки я почав працювати у кіно, приходив у міністерство зі старими чиновниками і чув стандартну відповідь "Це неможливо" - неможливо зробити титри чи, тоді ще, записати касети. Бо з законодавством 1967-го року робити якісь новітні речі дійсно неможливо".

Фестиваль "Молодість" пройде у Києві з 20 по 28 жовтня.

Зараз ви читаєте новину «"Хочемо похвалитися - приїде Лео Каракс" - французький режисер буде на "Молодості"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі