пʼятниця, 08 січня 2016 22:52

Харківська коза поколола чернігівців
8

"Муравський шлях"
Фото: Геннадій Гнип
Сувеніри
"Горлиця"
Галина Лук’янець
Харків’яни водять Козу

Харківський фольклорний гурт "Муравський шлях" водив козу на Красній площі в Чернігові. 8 січня на фестивалі колядок і щедрівок "Коза" харків'яни відтворювали старовинний слобожанський обряд. Традиційно Коза - це чоловіча роль. На Різдво цією твариною лякали дітей. Вона могла колоти господарів, бити горшки, бешкетувати. Її не можна було ображати. А кого коза поцілує, той буде щасливий цілий рік.

"Бюся одного дєда, сєда борода. Он мєня сколе, он мєня сколе. З правого бочка потече юшка. То коза впала, нежива стала. Устань, козо, пробудися! Старшому, младшому поклонися! А ти, хазаюшка, не скупися! Та й коза встала, дайте сіна, щоб коза була сита, мірочку гречки на варенички, а зверху ковбаса - і колядка вся!" - співали харків'яни.

Глядачі кидали в торбу горіхи, цукерки, гроші.

"Муравський шлях" приїхав уп'ятьох - половиною складу.

"Ми любительський колектив. Працюємо - хто де. Є інженери, філологи, На фестивалі їздимо переважно за свої гроші. Раніше часто бували в сусідній Росії. Тепер туди шлях закритий. Цього літа були в Литві. Збираємо пісні Харківщини, Луганщини, частково Донеччини й Полтавщини", - розповіла керівник гурту Галина Лук'янець.

На головній площі Чернігова також заспівали місцеві фольклорні колективи "Горлиця", "Калита". Знаменитий піснями до мультфільму "Жив-був пес" гурт "Древо" з Крячківки Пирятинського району Полтавщини не зміг виїхати з села через заметіль. Можливо, він буде другого дня фестивалю.

Зараз ви читаєте новину «Харківська коза поколола чернігівців». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі