середа, 31 липня 2013 23:34

"Грали поляків, татарів, червоноармійців, але завжди залишаємось козаками" - каскадер

45-річний Олег Юрчишин займається кінним каскадерством більше 25 років. Він заснував "Об'єднану Лігу професійних кінних каскадерів" України і разом із кінно-трюковим колективом виступає по всьому світу.

Каскадерів часто запрошують на зйомки історичних фільмів, зокрема працювали у кінострічках "Вогнем і мечем" Єжи Гофмана, "Тарас Бульба" та "Чорна рада". Також колектив знімався у музичних кліпах гурту "ВВ", Ані Лорак, Валерія Меладзе, "ВІА Гра" та інших.

Автор: Фото: Юлія РУДЕНКО
 

"Спочатку кінне каскадерство було моїм хобі, але з часом переросло у професійну діяльність, – говорить Юрчишин. Одягнений у традиційний козацький костюм із сережкою у формі півмісяця. Він сидить на возику із сіном неподалік конюшні. – Я із Запоріжжя. Ще коли мені було 16 років, ми з друзями захопились каскадерством. Якось, один поважний постановник трюків Олександр Філатов, порадив опанувати верхову їзду. Він сказав, що 80 % трюків виконують на конях. Так усе й почалося".

Відомо, що Королева Великобританії Єлизавета ІІ неодноразово запрошувала вас на кінні змагання. Як там приймають українських козаків?

Ми за кордоном дуже популярні, більше, ніж в Україні (посміхається). Ми були у Великобританії уже майже 10 разів. Щороку там відбуваються кінні змагання в "Олімпія Холл". Вперше поїхали у 1998 році на королівський турнір у Лондоні. Так співпало, що тоді якраз тривали зйомки фільму "Вогнем і мечем". Мені потрібно було вибирати – їхати до королеви чи у Польщу. Я обрав Великобританію, адже це був візит престижу країни, куди були запрошені офіційні представники від посольства України. Але жоден чиновник не прийшов. Мабуть, вирішили що зустріч козаків з королевою не знакова подія. Готувався до візиту Її Величності Єлизавети ІІ надзвичайно ретельно, оформлювали  ветеринарні довідки, шили костюми.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: За часів Сталіна кавказці присвоїли собі козацьку джигітовку - каскадер

Невже до Лондона везли українських коней?

Так, ми брали коней з України і перевозили літаком. Усього політ тривав 3 години, але на кордоні в Гостомелі нас затримали на цілий день. Це був період, коли усі працювали на хабарах. А ми були початківцями. Усі документи мали з собою, а треба було дати одному й іншому чиновнику, щоб швидше нас оформили. Коні весь час сиділи в літаку, було дуже спекотно, як у сауні. Нас випустили лише ввечері, коли підключилось посольство Великобританії в Києві.

Королева заплатила вам за виступ?

Великобританія усе оплачувала – переліт, костюми, проживання. Нам заплатили невелику суму, але більше, ніж в Україні.

Автор: Фото: Юлія РУДЕНКО
 

Які ще країни відвідали зі своїм кінним шоу?

Ми об'їздили практично всю Європу. У Росії тільки не були. Вони нас запрошували лише в якості каскадерів на зйомки фільмів. А як козаків бачити, чомусь, не хочуть. Спочатку були політичні мотиви, а тепер наш президент начебто їхній, проросійський, але усе одно не звуть. Чисто по-сусідськи "жаба давить". Ми їх запрошували на різні змагання, турніри. Навіть офіційно виходили на "Вседонское" козацтво. Але вони не приїжджають. Уже не даємо запрошення.

Як із фінансовою вигодою від кінного справи? Маєте прибуток?

Головний наш фінансовий потік – зйомки у кіно, виїзд за кордон. Виступів в Україні, на жаль, дуже мало. Щоб прогодувати колектив, потрібно проводити не менше 10 шоу на місяць. А у нас виходить, у кращому випадку, однин. Тому заробляємо, чим можемо. Зараз працюємо в  художній кінострічці Михайла Іллєнка "Толока". В кіно доводиться грати не лише козаків, а й поляків, татарів, червоноармійців, англійців. Ким тільки не були.

Як воно, козаку з оселедцем грати татара чи червоноармійця?

Це робота, тому нормально відносимось до таких ролей. Ми завжди залишаємось козаками. Немає значення, кого грати.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 700 доларів платять за падіння з коня - каскадер

У чому специфіка вашої роботи під час зйомок у кіно?

Головне – правильно вибрати коня, бо актори не завжди вміють їздити верхи. Пригадую, як на зйомці фільму "Тарас Бульба" Михайло Боярський випав із сідла. Мав працювати дублер, але режисер наполіг, щоб актор виконав трюк, поставивши дуже складні умови. Кінь дуже швидко стартував, а в актора в руках було 2 довгих списи по 3-4 м – мав атакувати поляків. У коней гарно працюють умовні рефлекси, а це був уже 6-7 дубль. Тому, коли оголосили: "Камера, мотор!" кінь сам побіг. Це було в Хотині на каменистому грунті. Ми дуже злякалися, але обійшлося без травм.

Давно носите оселедець?

Ще з 1998 року. Спочатку сприймали нас по-різному. Думали, що ми кришнаїти. Хоча я жив у Запоріжжі і дивно, що люди не знають свою історію. А на сєрьгу у вусі теж неадекватно реагували. Особливо працівники міліції чіплялись, питали: "У вас що, гей-клуб?". Просто люди такі, така у нас культура.

Автор: Фото: Юлія РУДЕНКО
 

Щоб працювати у вашому штаті оселедець є обов'язковою умовою?

Ні, звісно. Якщо є бажання – то, будь ласка. Ми навіть не всім дозволяємо. Дехто приходить і вже відрощують чуби, я кажу: "Ні, ще рано! Цю зачіску треба заслужити". Але вуса повинні мати. Адже, що це за козак без вус?

Ваші найближчі плани?

Шведи пропонують організувати тур по країні. Поки що це складно зробити. Ще в кінці літа продовжуються зйомки Іллєнка, де у нас теж є робота. Але там якісь фінансові проблеми. Можливо, проект заморозиться. Або зніматимуть шматками, коли будуть гроші. Наразі їдемо в Суботів зі своїм кінним шоу, можливо, виступатимемо ще й у Чигирині.

Зараз ви читаєте новину «"Грали поляків, татарів, червоноармійців, але завжди залишаємось козаками" - каскадер». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

10

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі