четвер, 29 березня 2012 10:59

Голову УПЦ МП назвали "недієздатним" та звинуватили "прагненні до автокефалії"

Голову УПЦ МП назвали "недієздатним" та звинуватили "прагненні до автокефалії"
Митрополит Володимир (Сабодан). Фото: tsn.ua

Керівники проросійських православних братств засудили главу УПЦ МП Володимира за прихильність до ідей незалежності від Російської православної церкви. В УПЦ МП зазначили, що представники православних братств надмірно політизують це питання.

На засідання Всеукраїнських зборів православної громадськості України, обговорити ситуацію, що склалася в УПЦ МП, зібралися делегати з Києва, Луганська, Донецька та Миколаєва. Тон засіданню задали глава Православного братства імені Олександра Невського Юрій Єгоров та голова громадської організації "Народний собор Україна" Ігор Друзь, пише Комерсант-Україна.

Єгоров висловив "крайнє занепокоєння" діями блаженнійшого митрополита Володимира, який, ледве відчувши себе фізично краще, нагородив владику Олександра Драбинко вищою церковною нагородою в день його 35-річчя (почесним знаком предстоятеля церкви). Свій ювілей архієпископ святкував 18 березня, а 21 лютого Священний синод УПЦ МП прийняв рішення про відсторонення його практично від усіх церковних посад.

У свою чергу Друзь зазначив, що дії блаженнійшого Володимира, який особисто очолює автокефальний лобі в УПЦ МП, вводять паству " не взніяковілість, а в ступор ". Він також заявив про "недієздатність" митрополита і необхідності в зв'язку з цим підкорятися рішенням синоду під керівництвом митрополита Агафангела (Саввіна). Як відомо, зараз глава УПЦ МП продовжує лікування в клініці.

В результаті учасники засідання прийняли резолюцію, в якій знову розкритикували ідею автокефалії УПЦ МП, а також висловилися за низкою інших питань.

В УПЦ МП до заяв Всеукраїнських зборів православної громадськості України поставилися стримано.

"Церква вже сказала все, що хотіла сказати щодо цих організацій та їх лідерів - ще в 2007 році їх діяльність була названа " політичним православ'ям " і засуджена УПЦ МП. Навіть питання про автокефалію вони ставлять не в богословсько-канонічному аспекті, а в суто політичному, тоді як церква в політику не втручається ", - заявив прес-секретар митрополита Володимира протоієрей Георгій Коваленко.

Зараз ви читаєте новину «Голову УПЦ МП назвали "недієздатним" та звинуватили "прагненні до автокефалії"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути