субота, 11 лютого 2017 01:44

"Французи безпрограшно зображають історичні події" - кінокритик

Автор: https://www.novayagazeta.ru
  Кадр з фільму
Кадр з фільму

Музична біографія французького режисера Етьєна Комара "Джанго" відкрила цьогорічний 67-й Берлінський кінофестиваль. Розповідає про французького джазового гітариста і композитора, представника ромів Джанго Рейнхардта. Він був змушений тікати з окупованого нацистами Парижа під час Другої світової. Бо цигани були однією з етнічних груп, яку переслідували.

"Французи вміють безпрограшно зображати історичні події. Бо нічого не знищують. Навіть пам'ять про ворогів зберігають у музеях, - розповідає про фільм кінокритик Антон Філатов.

Автор: http://www.interfax.ru
  Кадр з фільму
Кадр з фільму

"Французи багато знімають про художників. Нація вільнодумна, креативна, винахідлива. Відповідно художник — національний герой. В цьому фільмі показано музиканта. Особистість стикається з тим, що має поступитися політиці", - продовжує Філатов.

Символічно, що саме цією стрічкою відкрився Берлінський кінофестиваль. У ній і музика, і страшна тема геноциду переплітаються. Значиме і місце - поряд з руїнами Берлінської стіни.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Російський режисер пояснив, чому створив фільм про Сенцова

Виконавець головної ролі - алжирський француз Реда Катеб за рік репетицій непогано засвоїв манеру гри Джанго на гітарі.

У стрічці Джанго запрошують на гастролі Німеччиною, обіцяючи концерти у найбільших залах. Але кульмінаційним і найсильнішим моментом є безкінечна панорама вбитих циган в кінці фільму. Зроблених під час арешту.

Джанго Рейнхардт - один із засновників стилю "джаз-мануш" (циганський джаз - gazeta.ua). Справжнє ім'я - Жан Рейнхардт. Народився 1910-го у Бельгії в родині кочових циган. Вже у 9 років майстерно грав на банджо. У 18 під час пожежі у таборі сильно постраждала рука. На лівій руці залишились робочими лише великий, вказівний і середній пальці. Та це не завадило музиканту взятися за гітару і виробити власний стиль. Він почав грати модний на той час джаз. Прізвисько Джанго означає "я прокидаюсь". У середовищі джазменів його називали "Великий Джанго". Рейнхардту вдалося пережити Другу світову неушкодженим, на відміну від більшості циган. Нацисти не переносили джазу, вважали його "кривлянням чорних недолюдей". Парадокс, але саме завдяки деяким німцям, Джанго і вдалося врятуватися. Бо вони таємно слухали джаз.

Зараз ви читаєте новину «"Французи безпрограшно зображають історичні події" - кінокритик». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі