пʼятниця, 22 липня 2016 13:55

Фільм про кохання між братом і сестрою презентували актори

Румунський фільм "Незаконні" Адріана Сітару представили на міжнародному конкурсі Одеського кінофестивалю. Про роботу над стрічкою розповіли виконавці головних ролей.

Фільм "Незаконні" – драма на тему кохання між 22-річними близнюками Олександрою (Аліна Ґріґоре) і Ромео (Робі Урс). Голова родини – вдівець, шанований лікар, людина суворих принципів. Та довідавшись таємницю його минулого, четверо дітей раптово змінюють ставлення до батька. Він готовий поступитись і найважливішим для нього принципом – несприйняттям абортів, - довідавшись про наслідки зв'язку між Ромео та його сестрою. Бухарест, де відбуваються події фільму, в кадрі практично не з'являється.


"Ми почали вживатись у ролі наших персонажів 5 років тому, коли грали їх у п'єсі, - розповідає 30-річна Аліна Ґріґоре. – На одну з вистав завітав Адріан Сітару, вона захопила його, і тоді він запропонував нам перейти з театральної сцени на знімальний майданчик. Робота над фільмом стала для нас експериментом. У квартирі, яку ви бачите у фільмі, ми часом залишалися тижнями, не виходячи з образів героїв. Ми були цілковито відірваними від реальності. Прописували образи всіх персонажів у найдрібніших подробицях – від самого народження. Якби мене розбудили серед ночі й запитали, чим займався Ромео влітку такого-то року, я пригадала би, що тоді він упав з велосипеда й забив коліно. Для нас було важливим діяти у кадрі якомога чесніше.

Усі плани зняті з першого дубля. Оператор просто ходив слідом за нами і знімав усе, що ми робили. Потім Адріан відбирав у монтаж те, що вважав за потрібне. На жаль, цілодобово біля нас не могло бути камери. Бюджет фільму – лише 7000 євро. Переважно усі ми працювали на ентузіазмі".

"Роль чоловіка, який перебуває у стосунках, заборонених суспільством, навчила мене відкинути й мої власні упередження щодо інших людей, - ділиться актор Роббі Урс. – Під час зйомок ми часто обговорювали випадок, що стався у Німеччині. Пару, що має чотирьох дітей, намагались засудити. Вони – брат і сестра. Проте суд визнав: не вони завдають шкоду суспільству, а їхні діти найбільше страждають від надмірної уваги преси. У жодному з подібних випадках не можна мислити шаблонно і категорично.
Як актор я, передусім, намагався бути чесним з глядачем. Серед нас були не тільки професійні артисти – ми лише учасники акторської школи InLight. Але наш експериментальний підхід – колективно вживатися в роль персонажів і грати цілодобово, без зв'язку з реальністю – виявився, як на мене, дуже ефективним. Можливо, саме тому фільм виглядає схожим на документальний. Ми не просто імпровізували, а прожили життя наших героїв".

"Сітару – дуже помітний режисер нової румунської хвилі, він чудово розкриває психологічні тонкощі складних сюжетів, - розповідає Олександр Гусєв, кінокритик, член Національної спілки кінематографістів України та Міжнародної федерації кінопреси FIPRESCI. Український глядач до подібних фільмів не готовий. Але якщо закривати очі на всі незручні речі, вони не зникнуть з нашого світу. Одеський кінофестиваль тому і цінний, що допомагає побачити інакше кіно, розширити світогляд – як режисерів, так і глядачів".

Адріан Сітару, 44 роки

 

Після вивчення кінорежисури в Бухаресті зняв короткометражний фільм "Хвилі" (2007), який отримав "Золотого леопарда" на МКФ у Локарно, а також нагороду як "Найкраща короткометражна картина" на МКФ у Сараєво, Намюрі, Дрездені, Аспені та ще 22 нагороди. Хвилі також увійшов до офіційного конкурсу фестивалю "Санденс" 2008. Перший повнометражний фільм Адріана На гачку (2008) обрано до програми Venice Days на Венеціанському МКФ 2008 року та МКФ у Торонто 2008 року, він отримав нагороди фестивалів у Палм Спрінгс, Салоніках, Монсі, Буенос-Айресі та Ештурілі. Зараз він працює над двома повнометражними проектами: "Люди і звірі" та "З найкращими намірами" (обрані для конкурсу Cinéfondation у Каннах, Binger Filmlab у Амстердамі та Cinemart на МКФ у Роттердамі). "Незаконні" — четвертий повнометражний фільм Сітару, і перша його робота, нагороджена на кінофестивалі "Берлінале" (найкращий фільм програми "Форум"). Вибрана фільмографія: "Незаконні" (2016 рік), "Люди та звірі" (2012 рік), "На гачку" (2008 рік).

Зараз ви читаєте новину «Фільм про кохання між братом і сестрою презентували актори». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі