Ексклюзиви
пʼятниця, 27 березня 2015 10:05

Фільм про Холодний Яр об'їздив половину Донбасу

Фільм про Холодний Яр об'їздив половину Донбасу
Оксана Левкова. Фото: Сергій Старостенко

Короткометражний документальний фільм про визвольні змагання на Черкащині століття тому "Холодний Яр. Воля України – або смерть!", який було створено студією "Диваки-продакшн" за книгою Юрія Горліс-Горського з ініціативи Всеукраїнської громадської організації "Не будь байдужим", уже три місяці їздить Донбасом. Активісти везуть стрічку у школи й виші східної України, а також показують бійцям на передовій.

Керівник руху "Не будь байдужим!" і продюсер стрічки Оксана Левкова розповідає, що 26-хвилинну короткометражку було знято на кошти простих людей.

- Грошима на фільм, серед іншого, скидалися вчителі, прибиральниці і слюсарі. Бюджет невеликий — 30 тисяч гривень, але більшого зараз, в умовах війни, робити і не треба. Маємо виробити мобільний продукт, який не забирає багато ресурсів, але може ефективно виконати свою освітню функцію.

Стрічку знімали в урочищі Холодний Яр на Черкащині і в Голосіївському лісі в Києві, який ландшафтом дуже подібний до холодноярського:

- На Черкащині ще лишилися очевидці тих подій, нащадки героїв. Ми з ними спілкувалися. А історичні реконструкції боїв знімали в Києві. Знайшли у Києві місцину, ландшафт якої схожий на холодноярські ліси. Таким урочищем виявився Голосіївський парк. Я два тижні вибігувала по кабінетах папери, щоб дозволили нам там знімати. Щоб макет зброї туди доправити, треба одні папірчики, пожежна служба — інші. Але ми відзняли. У листопаді дознімали кадри в Етнографічному комплексі "Українське село" в селі Бузова Києво-Святошинського району. Стрічка руйнує стереотипи східняків про історію партизанської боротьби в Україні, - вважає Оксана. - Таких фільмів, каже активістка, зараз необхідно возити на схід чимбільше.

- Ми вже об'їздили з ним половину Донбасу, побували в Харкові, Дніпропетровську, Кіровограді. Там скрізь за таким люди спраглі. Зараз в українців загострений попит на самоідентичність.

Зараз ви читаєте новину «Фільм про Холодний Яр об'їздив половину Донбасу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі