середа, 08 квітня 2015 18:19

"Епоха правління кривавого карлика закінчиться" - Олег Сенцов

"Епоха правління кривавого карлика закінчиться" - Олег Сенцов
Фото: ТАСС

Український режисер Олег Сенцов, якого утримують у Москві та звинувачують у тероризмі, заявив, що слідчі ФСБ погрожують йому позбавленням волі на 20 років.

Про це Сенцов заявив на засіданні Лефортовського райсуду Москви, який за клопотанням слідчого ФСБ продовжив режисерові термін арешту до 11 травня, передає УНІАН.

Режисер заявив, що впевнений, що питання із його звинуваченням вирішене давно. Йому погрожують "важким і дуже цікавим життям у таборі", якщо він взагалі туди потрапить.

Режисер наголосив, що вже 11 місяців його тримають під вартою, і слідство не змогло надати жодних доказів його участі в організації терактів. При цьому Сенцов переконаний, що його справа буде "зшита великими білими стібками".

У свою чергу адвокат Сенцова Володимир Самохін наголосив, що не згоден з клопотанням слідства. Він наголосив, що в цій справі немає ані факту злочину, ані потерпілих, ані заявників.

Сьогодні в суді слідчий повідомив, що 10 квітня Сенцову буде пред'явлено нове звинувачення. Також було заявлено, що за 11 місяців не вдалося розслідувати справу проти Сенцова, оскільки його діяльність мала, за словами слідчого, "багатоепізодний характер у складі терористичного угруповання", і в разі звільнення режисер нібито "може втекти і продовжити злочинну діяльність".

Нагадаємо, що Олега Сенцова, а також активістів Олександра Кольченка, Олексія Чирнія та Геннадія Афанасьєва в травні 2014 року було затримано в окупованому Росією Криму співробітниками ФСБ. Їм інкримінують підготовку терактів.

У грудні в Генпрокуратурі РФ заявили, що Сенцов і Кольченко є громадянами Росії, оскільки після анексії півострова вони не висловлювали бажання зберегти інше громадянство. Сам Сенцов неодноразово заявляв, що є громадянином України.

Геннадія Афанасьєва уже засуджено до ув'язнення терміном на 7 років.

Промова Олега Сенцова у суді:

 - Я не можу погодитися з клопотанням слідчого про продовження мого утримання під вартою, бо не представлено жодних доказів моєї участі чи організації терактів. Як і раніше все покоїться на двох пляшках з сіллю, показаннях Чирнього і Афанасьєва. Зокрема Чирній показував, що я йому давав особисто накази щодо здійснення терактів і вибухів, і я повинен був з кущів з флангу прикривати з пістолетом. Але слідство провело експертизу, перевірило Чирнія на поліграфі, це показало, що в мозку Чирнія, в пам'яті відсутня ця інформація.

Але у слідства є вже інша експертиза, психіатрична, там говориться, що Чирній раніше був ну трохи не в собі, а зараз йому стало зовсім погано, тому він може плутати слідство і намагатися обдурити детектор брехні. Хоча не зовсім зрозуміло, навіщо давати такі свідчення і в той же час намагатися мене вигородити.

Я впевнений, що наші браві слідчі все це доведуть, тому що Федеральна служба свавілля у вашій країні вміє дуже добре великими білими стібками шити справи. Я впевнений, що 10 квітня мені представлять дуже красиву акуратну справу, загремлю на 20 років, однозначно. Тому що цей термін мені названий ще в перший день до мого офіційного затримання, це вже вирішене питання, про це постійно кажуть, моїм адвокатам натякають, що мене чекає дуже важке і цікаве життя в таборі, якщо туди взагалі доїду.

Але я не боюся вже погроз, натяків. І цей термін - 20 років - мені не страшний. Тому що я знаю, що епоха правління кривавого карлика у вашій країні закінчиться раніше.

Зараз ви читаєте новину «"Епоха правління кривавого карлика закінчиться" - Олег Сенцов». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі