пʼятниця, 30 січня 2015 17:52

"Єдине, що тримає владу в страху - ми навчились мішати коктейлі Молотова" — Ірена Карпа
2

Фото: Ольга Богачевська

"Виключайте телевізор!" Так відповідає письменниця Ірена Карпа на запитання: Як не потрапити під пропаганду? 28 січня у столичному "Fedoriv Hub" відбулась публічна дискусія у рамках "Культура vs. Пропаганда". У ній взяли участь письменники Ірена Карпа та Любко Дереш. Модерувала — Лариса Денисенко. Проект організували ГО "Форум видавців" та БФ "Фундація Дарини Жолдак". Gazeta.ua подає найцікавіші цитати учасників.

Ірена Карпа:
"Якщо розібратися, що робить пропагандист та митець, якщо, звичайно, автор знаходиться за межами мейнстріму. Пропаганда апелює до масової свідомості, архетипів, до якихось таких речей, на які можна тиснути, ось є ви. Письменник пише для "ти", для кожної окремої людини. Тоді вже є "я".

Любко Дереш:
"Нещодавно розмовляв з київським критиком Костьою Дорошенком. Він дуже точно визначив, що таке пропаганда. Це коли певну складну проблему зводять до рівня чорно-білої картинки, коли усуваються напівтони, меседж робиться дуже простим так, щоб його можна було сприйняти на рівні емоцій. І тоді тобою легко маніпулювати."

Лариса Денисенко:
"Не так давно в Росії була видана дитяча книжка "Как хитрый рубль злой доллар победил". Це пояснювали тим, що дітям треба розповідати про національну валюту, її гордість, стабільність."

Ірена Карпа:
"Навіть коли пропагуємо захищати Батьківщину, так чи інакше за цим стоїть заклик помирати, калічитись."

Ірена Карпа:
"Завдяки всім цим трагічним подіям у нас народилась політична нація. З'явилась спільність, солідарність."

Ірена Карпа:
"Мене постійно звинувачували: "Ви пишете про секс, наркотики, погані слова". І таке писали вменяємі мистецтвознавці. На що відповідала: "Я не шкільна вчителька, яка формує шкільну програму з літератури. Не подобається, читайте інших."

Ірена Карпа:
"Є важливі трагічні сторінки нашої історії, репресії, Голодомор. Про це треба пам'ятати, але не можна виховувати дітей у цій постійній жертовній міфології. Треба ставити акценти на героїчних, як гетьман малими силами переміг величезне російське військо, бо міг стратегічно планувати."

Ірена Карпа:
"При владі мудаки. Це люди, які мають свій бізнес, деякі навіть у Росії. Люди помінялись, система лишилась та сама. Завжди треба піддавати сумніву те, що відбувається. Єдина річ, яка тримає владу в страху перед суспільством, що ми навчились мішати коктейлі Молотова, підпалювати бочки, кидати добре бруківку. Вони повинні пам'ятати, що загроза ця над ними є. Вони відмазуються, що не відбуваються зміни, бо важка ситуація в країні. Вигідно тримати в такому стані. Звісно, не треба кричати: "всьо пропало, нас зливають". Але я за активні, деколи жорсткі дії."

Любко Дереш:
"Коли ворог приходить до тебе, треба давати йому відсіч. Це обов'язок, але не варто забувати, що є додаткові сфери, в які Україна теж включена. Ці широкі контексти дуже сильно зв'язують і в економічному, і в культурному сенсі. Тому ми мусимо робити те, що мусимо. Але ще й докопуватися до правди. Там де вона є, вже немає ні ворогів, ні друзів, є лише правда".

Любко Дереш:
"Мені необхідно відбудовуватись від загального сенсу існування. З цього витікає моє розуміння того, що частина людей займається волонтерською діяльність, включається в активізм, але попри все великим заднім планом повинна йти тема того, що в суспільстві має культивуватися ідея самопізнання, розуміння себе, ідея подолання тих себе, яких ми маємо зараз".

Зараз ви читаєте новину «"Єдине, що тримає владу в страху - ми навчились мішати коктейлі Молотова" — Ірена Карпа». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі