субота, 09 липня 2011 12:41

Донецькі глядачі втекли з концерту індустріальної музики
13

Фото: Фото: Наталія Волкова

Пізно ввечері 7 та 8 липня в цеху закритого заводу з виробництва ізоляційних матеріалів в Будьонівському районі Донецька показали аудіо-візуальний проект "ЗвукоІзоляція". Минулої осені господарі напівзруйнованого промислового об'єкту вирішили створити тут арт-майданчик, де відбуваються виставки та інсталяції.

Послухати концерт в проржавілому цеху біля підніжжя терикону прийшли близько ста чоловік. Квитки на київський колектив "Ensemble Nostri Temporis", який виконує сучасну академічну музику, продавалися по 30 гривень.

Ще до початку вистави з цеху зазвучала електронна музика органних тембрів. Біля входу глядачам давали ліхтарики. Висвітлюючи ними шлях, відвідувачі відправилися всередину по лабіринту, який зроблений з білої атласною тканини. Він закінчувався у глядацьких рядів, по краях яких стояли деталі верстатів.

Спеціально для Донецька київські музиканти написали три твори. Виконуючи партитуру, 12 учасників колективу не тільки грали на своїх духових та ударних, але витягували звуки із заводських "болванок", сходів і труб. Флейтою, габою і кларнетом доповнили гуркіт, скрегіт і тертя металу об метал. Одночасно на екран площею 13 на 7 метрів транслювалися промислові пейзажі і ретро-кадри періоду радянської індустріалізації.

Одягнені в комбінезони для лако-фарбових робіт виконавці ховалися за тканиною. Ноти висвітлювали ліхтарики на їх капюшонах. Глядачі бачили тільки тіні музикантів і фрагменти їхніх рук. Іноді музиканти пересувалися по периметру залу для глядачів, видаючи нерозбірливі шепіт і гул. Різкі звуки супроводжувалися спалахами світла.

Концерт тривав годину. Половина глядачів пішла з залу протягом перших 30 хвилин. Кілька разів лунав істеричний регіт.

"Ми хотіли дати друге життя, арт-дихання, цьому індустріальному простору, який заснув, - пояснює 34-річний львівський художник Мирослав Вайда. - Способами сучасного мистецтва ми змусили кричати, плакати, ревти це середовище. На екрані було багато облич людей, які вірять в утопічний світлий шлях. А наш завод якраз знаходиться на вулиці Світлого шляху. Тобто, все це взаємопов'язане і не випадково..."

Фото: Наталя Волкова, аудіо-візуальний проект "ЗвукоІзоляція".

Зараз ви читаєте новину «Донецькі глядачі втекли з концерту індустріальної музики». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

26

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі