пʼятниця, 18 квітня 2014 11:28

Документалки про сонячний південь та інший Донецьк можна подивитися онлайн
3

Час життя об'єкта в кадр

Безкоштовно до 20 квітня можна подивитися українські документальні фільми онлайн. Серед них - "Кафе "Вояж" Романа Бондарчука, "Час життя об'єкта в кадрі" та "Табір" Олександра Балагури. Також у програмі "Інший "Челсі": історія з Донецька" Якоба Пройса. Сайт Doc Alliance представив добірку у вільному доступі.

"Кафе "Вояж" Романа Бондарчука про охоронця на приватному рибному підприємстві. У радянські часи і на початку 90-х він очолював рибгосп. Нині спостерігає життя на узбіччі, зі свого "офісу" – покинутого придорожнього кафе. Його розповіді й пригоди поступово відкривають нам картину сучасної України.

"Табір" Олександра Балагури — це своєрідний есей про минуле режисера, спроба повернутися на двадцять років назад, в місця, де живуть персонажі його попередньої чорно-білої стрічки про ромське поселення на Закарпатті.

Інша його документалка - "Час життя об'єкта в кадрі" - будується як подорож по фотографіях, зроблених протягом останніх двадцяти років. Це роботи сучасних українських фотографів Євгена Павлова, Олександра Чекменьова, Олександра Ранчукова, Володимир Кукоренчук, Ганни Войтенко. У стрічці поєднуються ігрова та документальна складові.

Головному героєві потрапляють до рук знімки, на яких зустрічаються люди, речі і місця, які сьогодні вже зникли або геть змінилися. Автори фільму обігрують ці сцени. Рослини у вазонах на підлозі, оселедець на газеті, ложка біля квашеної капусти, оголена дружина перед вікном. Почергова зміна цих чорно-білих документальних фотокарток озвучується закадровим голосом.

А "Інший Челсі" з гумором розповідає історію двох антагоністичних світів, швидкого підйому та неуникненного розпаду. Люди в Донецьку знають, що їхні лідери – популісти, корупціонери, часом навіть кримінальні елементи. Але вони поки можуть обирати лише між Партією регіонів та "помаранчевими". 

У добірці є і російські документальні стрічки. "Росія. Країна, що забезпечує європейський континент неперевершеною літературою, політиками-автократами та газом. Країна ідеологічних та температурних протилежностей. А як виглядають російські широти крізь призму критичної документалістики? Чи росіяни і українці є нероздільними братами?" - таким текстом супроводили фільми на сайті.

Зараз ви читаєте новину «Документалки про сонячний південь та інший Донецьк можна подивитися онлайн». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі