пʼятниця, 26 липня 2013 16:55

"Чорний квадрат Заболотної" - що пишуть на Facebook про скандал в Арсеналі

Автор: Фото: Facebook
  Картина, яку організатори виставки просто замалювали чорною фарбою
Картина, яку організатори виставки просто замалювали чорною фарбою

Тарас Лютий, науковець:

Терміново потрібен куратор виставки "Нице і Нікчемне". Вимоги: вільне володіння щіткою.

Олександр Ройтбурд, художник:

Ну, и что в итоге? Арсенал - без куратора, Заболотная - без команды, Соловьев - без работы, журнал - без редактора, Киев - без биеннале, Володя Кузнецов - весь в белом, рэп - герои и борцы. Если так и случится, не могу понять, чему радоваться.

Андрій Бондар, письменник:

Як людина, що 17 років життя прожила в СССР, в історії з картиною, замальованою начальницею, я бачу якусь іскру азарту, надію на те, що мистецтво знову когось лякає і викликає свербіж. Тобто, моя психіка схильна шукати в цій ситуації позитив. Картина знайшла безпосередній відгук і викликала сильну реакцію. Значить, вона жива. Чи не заради таких моментів узагалі все й існує?

Олександр Соловйов, куратор виставки:

Во избежание кривотолков. Заявление об уходе я действительно написал. Подписано ли оно - не знаю. Но это ничего не меняет. Мое заявление - моя позиция.

Артем Зелений, блогер

Вітаю нас всіх: в "сучасній" Україні перший прецедент цензури в сучасному мистецтві. Наталія Заболотна знищила картину Кузнєцова "Коліївщина: Страшний суд". Інцидент цікавий тим, що чітко вказує на вектор руху української держави – православний фундаменталізм. Нічого, до речі, оригінального – Росія творчо освоює цей напрямок останніх пару років. У нас тільки почалося: антигейська істерика, знищення картини, побиття ідеолога Фемен напередодні святкування хрещення Русі – це все доволі чіткі сигнали, того, куди ми "покращуємося" під чьоткім керівництвом олігополії. Як тут не згадати Чехова з його вічним: "Вичавлюйте по краплі з себе раба".

Коментарі:

Anatol Kuku?a: А може це просто як жовта трава замальована зеленою фарбою перед приїздом генерала. Не бачу тут позитиву.

Сергій Шмигельський: Не такий страшний художник, як його замальовують!

Sergei Degtyaryov: А почему никто не возмущается тому, что автор изобразил священнослужителей таким образом??? По-моему, подобная цензура в наш век всеобщей разнузданности просто необходима. К тому же, можем процитировать автора: "Наталя Пилипивна сказала, щоб не було відрізаних голів (недовірливо поглядуючи на мене), і поменше крові... ... і саме главне, щоб Ісус був на себе похожий, то єсть, щоб не у ролі ізувєра - це 100%". То есть автора ЗАРАНЕЕ просили не создавать экстремистски настроенную работу. На кого теперь пенять? И зачем обижаться? Либо надо было тогда предупредить Наталью Филлиповну о том, что священники будут вариться в котле. Тоже заранее.

Зараз ви читаєте новину «"Чорний квадрат Заболотної" - що пишуть на Facebook про скандал в Арсеналі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

6

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі