понеділок, 10 серпня 2015 17:44

Британський журналіст відхрестився від книги про Путіна, що була видана під його авторством в Росії

Британський журналіст відхрестився від книги про Путіна, що була видана під його авторством в Росії

Директор російського видавництва "Алгоритм" Сергій Ніколаєв заявив, що книгу "Ніхто крім Путіна", яку приписують британському журналістові Люку Гардінгу, надрукували без відома пана Гардінга через те, що "не змогли його знайти". Про це повідомляє BBC Україна.

У інтерв'ю "Эху Москвы" пан Ніколаєв заявив, що співробітники видавництва переклали книгу пана Гардінга, нібито випущену в Україні. За його словами, зв'язатися з британським журналістом не вдалося, але видавництво готове укласти з ним контракт і виплатити гонорар.

"Нам простіше видати книжку, потім людина звертається, ми домовляємося, і все", - цитує видавця "Эхо Москвы".

Люк Гардінг в інтерв'ю Російській службі Бі-бі-сі порівняв слова видавця зі словами школяра, який стверджує, що собака з'їла його домашнє завдання.

"Мені весь день дзвонять журналісти з Москви. І електронні листи пишуть. Усім вдалося зі мною зв'язатися ... Це смішно", - сказав пан Гардінг.

"Про книгу я дізнався кілька тижнів тому, коли її помітив один мій російський приятель в московському книжковому магазині. Раніше я нічого про це не знав. Ніхто не зв'язувався ані зі мною, ані з моїм видавцем. Це дуже незвичайно і протизаконно. Переклад не був узгоджений, авторські права порушені", - заявив журналіст.

Люк Гардінг збирається проконсультуватися з юристами щодо своїх подальших дій.

"Ніхто крім Путіна" – це вибірково перекладені уривки з виданої Люком Гардінгом книги Mafia State ("Мафіозна держава"), до яких додали передмову журналіста Ізраеля Шаміра з критикою на адресу британця, а також переклади кількох інтерв'ю і статей Гардінга з різних ЗМІ. Заявлений тираж видання становить 2 тисячі примірників.

Кілька розділів з книги "Мафіозна держава" цього року з дозволу Люка Гардінга публікувалися в іншому перекладі на сайті російського журналіста Олега Кашина.

В інтерв'ю Російській службі Бі-бі-сі британський журналіст сказав, що ситуація, коли видавець публікує матеріал без згоди автора, вносячи в нього зміни, є неприпустимою.

У 2015 році видавництво "Алгоритм" випустило кілька книг із серії "Проект Путін". В анотації до книги, повна назва якої звучить як "Ніхто крім Путіна. Чому його визнає російська "Система", наводиться детальна біографія Гардінга як єдиного автора.

У дискусії про це видання в Twitter російський журналіст Ілля Азар зазначив, що його американський колега Майкл Бом, зазначений в якості автора книги "Помилка президента Путіна" з тієї ж серії, також відхрестився від видання, авторство якого йому приписали.

Книга "З Путіним або без: що чекає на Росію за десять років", яку "Алгоритм" приписує британському публіцисту Едварду Лукасу, містить, зокрема, текст відповідей пана Лукаса на запитання читачів сайту bbcrussian.com в 2008 році, після виходу його книги "Нова холодна війна".

"Позиція Е.Лукаса характерна для певних кіл Британії і вже тому викликає інтерес", - йдеться в анотації до книги.

"Ніхто крім Путіна" видавництво подає в схожому ключі: "Твердження Л. Гардінга багатьом здадуться суперечливими, але вони показові для певних кіл британських політиків, журналістів і громадських діячів".

Серія "Проект Путін" видавництва "Алгоритм" налічує 24 книги. Серед авторів заявлено політиків Едуарда Лимонова і Сергія Удальцова, публіциста Андрія Піонтковського, німецького політолога Александра Рара і вбитого цієї зими опозиціонера Бориса Нємцова.

Водночас помітну частину книжкової продукції видавництва складають твори з назвами на кшталт "Великий головнокомандувач Й. В. Сталін" або "Останній бій Лаврентія Берії". Самі видавці хваляться, що опублікували "понад 10000 книг патріотичної спрямованості".

Це твердження міститься в повідомленні про кримінальну справу за звинуваченням керівників "Алгоритму" в екстремізмі через публікацію книг Геббельса і Муссоліні на сайті видавництва (про результати розгляду цієї справи наразі не відомо).

На сайті також можна знайти оголошення (орфографію збережено): "Потрібні послуги Юриста з досвідом роботи по 280 статті. За помірну плату". 280-та стаття Кримінального кодексу РФ передбачає покарання за публічні заклики до здійснення екстремістської діяльності.

Судячи з іншої вакансії, розміщеної на сайті, співробітникам редакції платять також досить помірно: "Потрібні охочі додатково заробити на домашньому комп'ютері. Обов'язки: збір в Інтернеті матеріалу (статті, інтерв'ю, виступи тощо) за завданням редакції. Оплата - 3000 руб. (трохи менше 1000 гривень. –Ред.) за кожен зібраний блок".

Мінімальний розмір оплати праці в Росії з 1 січня 2015 року становить 5965 рублів (трохи менше 2000 гривень. – Ред.) на місяць.

У 2011 році пану Гардінгу, який працював у Москві на газету Guardian, відмовили у продовженні візи.

На початку лютого того року його не впустили до Москви. МЗС Росії заявляло, що репортер неодноразово порушував правила роботи іноземних журналістів на території Росії.

За тиждень після відмови йому дозволили повернутися до Москви.

Спочатку російська влада не пояснила журналістові, чому його не пускають до Росії. Guardian написала, що співробітник Федеральної прикордонної служби, яка входить до складу ФСБ, сказав йому: "Для вас Росія закрита".

У редакції газети припустили, що інцидент пов'язаний з публікаціями Гардінга, в одній з яких він назвав Росію за прем'єра Володимира Путіна "мафіозною державою".

Утім, пізніше у російському МЗС повідомили, що причиною для відмови у в'їзді до Росії було порушення Гардінгом правил роботи іноземного кореспондента.

Зараз ви читаєте новину «Британський журналіст відхрестився від книги про Путіна, що була видана під його авторством в Росії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі