понеділок, 30 січня 2012 16:20

Бориса Олійника висунули на здобуття Нобелівської премії

Бориса Олійника висунули на здобуття Нобелівської премії

Національна академія наук висунула київського поета 76-річного Бориса Олійника на здобуття Нобелівської премії в галузі літератури.

З цієї ініціативою до НАН звернувся професор інституту філології Київського університету ім. Шевченка Павло Рудяков.

"Листа до Нобелівського комітету надіслали минулого четверга в двох варіантах — англійською і шведською. В листі на трьох з половиною сторінках виклали свої уявлення про основні особливості поезії Бориса Олійника, високий рівень і якість його поезії. Це все дає йому право конкурувати з іншими претендентами на здобуття Нобелівської премії", - розповів кореспонденту Gazeta.ua Павло Рудяков.

"Лист підписав президент академії наук Борис Патон. Твори Бориса Ілліча перекладені різними мовами, але англійських перекладів не так багато. Їх на адресу Нобелівського комітету не надсилали. Вони самі шукатимуть ці твори", - додав він.

Борис Олійник на дзвінки не відповідає. Він зараз лікується в одній зі столичних лікарень.

"Бориса Ілліча повідомили про цю ініціативу, коли тільки робили перші кроки. Він поставився до цього з гумором: "Хлопці, у вас же є робота. Нею і займайтеся". Згодом зверталися до нього напівофіційно. Він сказав: "Українська література вже давно заслужила мати свого Нобелівського лауреата. У нас є прекрасна поетеса Ліна Костенко. Її і висувайте. Тоді я вас підтримаю", - розповів Павло Рудяков.

Між тим, у самій Національній академії наук нічого не знають про висунення Бориса Олійника на здобуття Нобелівської премії з літератури.

"В інтернеті пишуть, що Бориса Олійника на здобуття Нобелівської премії висунула Національна академія наук, але ніхто зі співробітників про це нічого не знає", - розповіла по телефону жінка з відділу зв'язку та інформаційного забезпечення НАНУ.

"Вперше про це чую. Можливо, це була персональна ініціатива президента академії Бориса Патона. Коли поета Івана Дзюбу нагородили орденом Свободи, пішов у відділ кадрів. Спитав: "А хто його висував? Ми до цього не причетні?". Мені відповіли: "Сам Борис Євгенович". В таких випадках він перед нами не звітує. Цілком можливо, що саме так вчинив і з Борисом Іллічем", - поділився Віктор Бурбела, вчений секретар відділу літератури, мови і мистецтвознавства Академії наук.

"Борис Ілліч — живий класик, він входить до п'ятірки кращих поетів-сучасників разом з Ліною Костенко, Іваном Драчем і Дмитром Павличком. Він цілком достойний такої нагороди", - додав він.

"Бориса Ілліча обрали академіком Національної академії наук 1991 року. Про його обрання жодного разу не шкодували. Він дуже красномовний, сильно нас виручає на всіх виборах. Краще нього ніхто ніколи не виступав", - розповів співрозмовник.

Зараз ви читаєте новину «Бориса Олійника висунули на здобуття Нобелівської премії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі