вівторок, 28 квітня 2015 19:07

"Якщо знову отримаю третю премію, піду в запой" - оголосили переможців конкурсу "Смолоскипа"
5

Фото: Валерій Олейник

27 травня в київському Будинку вчителя відбулося нагородження лауреатів 22-ого літературного конкурсу видавництва "Смолоскип". Вручають її принципово молоді. Вік учасників - від 18 до 30 років у номінації "поезія" та до 35 років у номінації "проза".

Цього року перших премій не присудили нікому. До журі увійшли директор видавництва й фаховий літературний критик Ростислав Семків, поети Олег Коцарев і Наталка Білоцерківець. Вони прочитали 104 рукописи. Це на 17 більше, ніж торік. Близько 70% поезія.

На питання про як це – бути добровільно жертвою юних графоманів, серед яких прочитання й друку варті одиниці, Ростислав Семків відповів так:

"Ми свідомі нашої просвітницької місії. Нам потрібно зрозуміти, як молодь починає свій творчий розвиток, працює над ним, тому ми докладаємо достатньо зусиль, щоби належним чином оцінити кожен рукопис: ми не бачимо імен, бачимо тільки зашифрований рукопис, відповідно, аби це було якісно. Серед курйозних випадків роман майже на 400 сторінок, де описувалося життя дівчини в одному з київських гуртожитків.

Цей роман складався з того, що вона спочатку зустрічалася з хлопцем, потім розходилася з ним, потім зустрічалася з наступним, потім розходилася з ним, потім з наступним, потім розходилася з ним – і так усі 5 курсів. В іншому, десь на 500 сторінок, уже на 200-ій персонажів було стільки, що починав їх забувати й втрачати зв'язок. Проте, я мав би сказати, що серед тих, які подаються, значна частина це все-таки цікаві рукописи, де є хоча б кілька навіть дуже вдалих поезій або оповідань, або якісь шматки прози. Ми далі робимо підсумкові альманахи, як-от альманах "Знак", куди включаємо поезію й прозу навіть тих, хто не стали лауреатами найвищого рівня – 1-ої й 2-ої премій".

Другі премії здобули збірки "Phantom limb" Оксани Гаджій, "Передчуття дому" Юлії Кручак, "Листи на північ" Арсенія Тарасова, "Останні китобої на місяці" Олексія Шендрика та повісті "Робота" Павла Кирика і "Роза Вітрів" Ярослави Литвин, а Спеціальну премію отримав офіцер Державної прикордонної служби України Володимир Патола за збірку поезій "Грань" – упродовж року вони вийдуть окремими книжками.

Лауреатами третьої і четвертої стали ще 14 поетів та 4 прозаїки-початківці. У номінаціях "драматургія", "дитяча література" й "есеїстика" преміантів цього року не виявилося.

"Я подаюсь, здається, в 4-ий раз. Першого року я була відзначена, потім два роки поспіль отримувала 3-ю премію й цього разу дуже боялась, що буде 3-ій раз 3-я премія. Я публічно всім оголосила, що якщо цього року отримаю 3-ю премію, то це буде найбільша трагедія, я піду в запой. Але нарешті пощастило, й це зберегло моє здоров'я" – коментує поетка Оксана Гаджій.

Наступний конкурс "Смолоскипа" оголосять восени. Триватиме прийом рукописів до 31 грудня цього року. Умови можна дізнатися на сайті видавництва.

З 1993-го року конкурс відкрив українському читачеві такі зірки сучасної української літератури, як Сергій Жадан, Тарас Прохасько, Іван Андрусяк, Дмитро Лазуткін, Павло Коробчук, Мирослав Лаюк, Софія Андрухович, Маріанна Кіяновська, Мар'яна Савка, Богдана Матіяш, Ірина Шувалова, Юлія Стахівська, Олена Герасим'юк – загалом понад 50 лауреатів.

Зараз ви читаєте новину «"Якщо знову отримаю третю премію, піду в запой" - оголосили переможців конкурсу "Смолоскипа"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі