Ексклюзиви
вівторок, 01 грудня 2015 13:37

Яйця "волинського Фаберже" коштують 250 доларів
10

Фото: Сергій Старостенко

Волинянин Анатолій Бойко оздоблює яєчні шкаралупи металом та дорогоцінним камінням. Його називають "волинським Фаберже".

"6 років тому зайшов у гості до свого товариша. Він дав мені потримати у руках справжнє яйця Фаберже зі своєї колекції і сказав: "Толік, ти теж таке можеш зробити". Вирішив спробувати. Перебив не одну корзину яєць, поки щось толкове вийшло", - розповів Анатолій Бойко кореспонденту Gazeta.ua.

Для роботи майстер використовую страусині, індичі, качині, курячі та перепелині. Оббиває їх міддю, латунню, алюмінієм і сріблом. Прикрашає бурштином, малахітом, агатом, оксидіаном, бірюзою та яшмою.

"Для роботи беру тільки домашні яйця, бо вони мають міцну шкаралупу. Перед роботою яйце видуваю. Потім його гарно мию і просушую. Після цього шкаралупу обковую металом і починаю все зайве вирізати. Роблю це бор-машиною або алмазним буром. Одне яйце можу зробити за 5 днів. Але є вироби, на які пішов місяць роботи", - розповів умілець.

"Ніколи не малюю ескізів і не роблю креслень. Всі роботи роблю спонтанно. Коли беру у руки яйце, вже бачу, як воно виглядатиме", - додав він.

Свої вироби Анатолій Бойко продає. Ціни починаються від 1 тис грн.

"Якщо для роботи використовую дорогоцінні метали, ціна підвищується. Обковані сріблом яйця коштують в середньому 200-250 доларів. Мої роботи мають у себе колекціонери з Англії, Канади, Іспанії та Польщі. В Україні їх купують рідше. Частіше доводиться обмінювати їх у ювелірів на каміння та інші матеріали для роботи", - поділився Анатолій Бойко.

Зараз ви читаєте новину «Яйця "волинського Фаберже" коштують 250 доларів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі