четвер, 21 липня 2016 09:21

Бельгійський режисер привіз в Одесу документалку про Афганістан

Бельгійський режисер Пітер-Ян де Пю, що прожив 8 років в Афганістані, представив документальний фільм "Земля просвітлених" на Одеському кінофестивалі. Стрічка, що входить до конкурсу документального кіно, викликала суперечливі враження глядачів.

"Свою кар'єру я розпочав як фотограф міжнародних гуманітарних організацій, - розповідає режисер. – Коли почав жити в Афганістані, жодних ідей щодо такого фільму я не мав. Спочатку намагався лише розібратись, що відбувається у цій країні, вивчав культуру, мову.

Я побачив, як багато дітей намагаються вижити в Афганістані, з якою жагою кожен виборює своє життя. Тоді я і подумав, що їхня історія могла би стати сюжетом фільму".

Героями стрічки стали 3 банди афганських дітей. Одні займаються пошуком старих радянських мін – їх викопують на продаж. Покупці – також неповнолітні, працюють на шахті, де видобувають лазурит. Для браконьєрства їм потрібна вибухівка. Третя група дітей контролює на Памірі контрабанду копалин.

"Ми знімали "Землю просвітлених" 8 років, - згадує Пітер-Ян де Пю. - За цей час я встиг побувати в афганській і китайської в'язницях, мене приймали за учасника Талібану, ЦРУ; про камери думали, що це зброя; в місцях, де ми знімали, не було електрики. Але ми все одно його зробили".

Після перегляду фільму враженнями поділились глядачі та кинокритики.

"Я для себе відкрила новий світ, це не просто фіксування пересічних подій прихованою камерою, як часто бачиш у документалках, - каже одеситка Марія Тарасів, перекладачка. – За ці півтори години я перенеслась у далеку країну, про яку, виявляється, я практично нічого не знала".

"Мені здається, що біда фільму "Земля просвітлених" у тому, що режисер сам достеменно не знає, яку історію хоче розказати, - зауважив кінокритик Дмитро Десятерик. - Він хоче засудити американське вторгнення в Афганістан і вставляє кадри з американськими солдатами, зі стріляниною, з бомбардуваннями. Він пригадує про радянську агресію проти країни і накладає геть недоречну надривну пісню російською у виконанні якогось барда-"афганця". І перше, і друге геть не тулиться до основної сюжетної лінії про банду малолітніх розбійників, що промишляють грабунками і нелегальною торгівлею. У фільмі багато красивих кадрів, однак без продуманого сценарію все це виглядає як чергова варіація телеканалу Discovery, присмачена авторською претензійністю. На жаль, саме з кінематографічного погляду фільм лишає бажати кращого, й дуже прикро, що маючи такий багатющий матеріал, Пітер-Ян Де Пю так і не зміг скласти з нього цілісну й переконливу історію".

Пітер-Ян де Пю (Pieter-Jan De Pue)

 

Народився 1982 року у бельгійському місті Гент. Незалежний кінематографіст та фотограф, випускник Королівського інституту театру, кіно та музики в Брюсселі. Тривалий час подорожував Афганістаном, фотографуючи країну та її людей для таких організацій, як Міжнародний Червоний Хрест, Caritas International, ООН та міжнародних організації з гуманітарного розмінування. Його фотографії Афганістану та Центральної Азії публікувалися у "Weekend Knack", "Le Monde", "DeMorgen", "De Standaard". 2006 року зняв фільм "О".

Підсумки VII Міжнардного одеського кінофестивалю будуть оголошені 23 липня. За 9 днів тут покажуть близько 100 фільмів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Найбільш очікувані фільми Одеського кінофестивалю

Зараз ви читаєте новину «Бельгійський режисер привіз в Одесу документалку про Афганістан». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі