Ексклюзиви
понеділок, 22 серпня 2016 12:32

5 найкращих хітів незалежної України

5 найкращих хітів незалежної України

1363 відвідувачі сайту Gazeta.ua проголосували за найкращий хіт незалежної України. Першу п'ятірку, за результатами опитування, обговорюємо з продюсером Олегом Буреніним.

5. Софія Ротару - "Одна калина"

На відміну від Алли Пугачової, яка в 2000-х ударилась у відвертий "кабак", Софія Ротару продовжувала тримати лінію традиційної естради. Довгі роки мріяла заспівати щось подібне до "Червоної рути" Володимира Івасюка. Допоміг син Руслан. На студії Юрія Нікітіна познайомився з композитором Русланом Квінтою і запросив співпрацювати. Для Софії Михайлівни той написав зо два десятки пісень. Записали альбом "Небо - это я". Українською мовою на диску була лише "Одна калина".

4. "Скрябін" - "Старі фотографії"

У моїй спальні три стіни заставлені полицями з дисками - їх тисяч шість. Але жодного українського виконавця. Окрім "Скрябіна". Найбільше люблю альбоми "Гламур" і "Танго". Останній вийшов 2005 року. "Старі фотографії" - на ньому. Писалася пісня під час помаранчевої революції. Андрія тоді всі цькували через політичну позицію (група "Скрябін" за контрактом із телеканалом "Інтер" мала виступати на агітаційних концертах за Віктора Януковича).
Я ніколи не розумів, що значить криза середнього віку. У цій пісні, здається, Кузя почав щось таке переживати. Я відчув стан його душі у ній.
Пригадався мій день народження 1990-го. На дачі у друга смажили шашлики, розмовляли, вітали. Із близько сотні людей, які тоді прийшли, лишилися до двох десятків. Цікаво, куди поділися решта? Тепер і не згадаєш усіх. Навіть коханок. Тому пісня "Старі фотографії" для мене має присмак доброго червоного вина. Хочеться зупинитись і озирнутися. Можливо, друзі лишились тільки на фото?

3. "Плач Єремії" - "Завтра прийде до кімнати.. (Вона)"

Якщо хочеш створити хіт, пиши українською в мінорі. Секрет успіху цієї пісні - вона саме така.
"Завтра прийде до кімнати..." була культовою серед львівської богеми. Поет Віктор Неборак розповідав, що бачив, як солдати під неї марширували в лазню.
1995-го працював на радіо "Довіра". Щодня привозили чотири-п'ять касет молодих виконавців. Мене зазвичай не цікавила їхня музика. Про "Плач Єремії" я лише чув. Із чистого аркуша побачив їхній варіант "Вона". Одразу поставив її в ефір. Відчувалось, що написали без розрахунку на вершини хіт-парадів. Тому й пішла від серця до серця.

2. "5'nizza" - "Я не той"

Поява харківського дуету 5'nizza була чи не однією з головних музичних подій початку 2000-х. Зараз ставлення до цих музикантів трохи змінилося через часті гастролі до Росії та повні зали, які вони там збирають. Цікаве видовище, коли переповнений 9-тисячний зал у Москві хором співає українською.

1. "Океан Ельзи" - "Без бою"

Пісня з'явилась у переломний для групи час. Змінився її склад. "Без бою" стала проривом. Слова про любов, а зробили пісню мало не революційною. Насправді, вона актуальна за будь-яких обставин. У пісню вкладено більше, ніж у текст. Це як у Whole lotta love гурту Led Zeppelin - ніби дурний рок-бойовик, але енергетика набагато сильніша, ніж може осягнути мозок. Satisfaction від "роллінгів" теж про секс. Але для студентів Парижа і Праги 1968-го вона стала гімном боротьби проти влади.
Торік ми із Сашком Рудяченком, гуру музичної журналістики сперечались про "Без бою". Він доводив відсутність сенсу в ній. Не розумів, чому люди від неї фанатіють. Я відповів, що пісня бере запалом, який можна підтягнути до будь-якої міни.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Топ-10 музичних альбомів незалежної України

Зараз ви читаєте новину «5 найкращих хітів незалежної України». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі