пʼятниця, 05 грудня 2014 17:52

12 гравюр на сюжети Шекспіра виставили у Києві
10

Фото: Катерина Кисельова

"Вам і небу належала ця дівчина прекрасна. Тепер же всю її забрало небо," - так підписана графічна робота, на якій Ромео схилився над коханою Джульєттою, що помирає.

12 найвідоміших гравюр на сюжети п'єс Шекспіра виставили у Національному музеї мистецтв імені Ханенків до 450-річчя від дня народження драматурга. Колекція "Шекспірівська галерея" була створена у видавництві англійця Джона Бойделла у середині 18-го століття. До музею Ханенків роботи потрапили із Житомирського краєзнавчого музею у 1930-х роках і відтоді зберігалися у фондах.

- Видавництво Джона Бойделла це унікальний випадок, коли проста і спершу дуже незаможна людина змогла зробити стільки для розвитку мистецтва у своїй країні, - розповідає куратор виставки Олена Шостак. - Завдяки діяльності Бойделла в Англії виникла найпотужніша граверна школа у Європі. Він запросив кращих граверів Європи до Англії, заснував школу гравюри. Потім кращим майстрам замовив зробити гравюри відомих живописних картин на сюжети п'єс Шекспіра, а також інших шедеврів світового мистецтва. Усі роботи робили на продаж: по усій Європі розіслав каталоги, з яких можна було обрати собі роботу і замовити її. Хтось замовляв цілу серію, хтось - окремі аркуші гравюр. Потім їх розсилали по замовниках. А починав сам Бойделл як гравер: робив офорти видів Англії і продавав їх у вітрині іграшкового магазину. Надруковані на дешевому папері коштували 6 пенсів, на дорогому- по 1 шиллінгу. На цьому заробив грошей, щоб заснувати видавництво.

- Аркуші Шекспірівської галереї дуже відомі у Європі, - каже Олена Живкова, заступник директора музею з наукової роботи, - у 19 столітті твори Шекспіра сприймали саме за цими роботами. Вони слугували зразком для сценографії п'єс Шекспіра, для костюмів у постановках, ними ілюстрували книги. Над цією виставкою ми працювали 2 роки - провели реставрацію кожної гравюри. Зараз не найкращі часи для музею: якщо раніше могли дозволити собі замовити паспарту для гравюр у майстерні, то цього разу самі їх вирізали. Тож доклали о цієї виставки не тільки інтелектуальну, але й суто фізичну ручну роботу.

Окрім Шекспірівських сюжетів на виставці представлені гравюри з найвідоміших живописних творів світового мистецтва. Їх видавець Бойделл також замовляв своїм кращим майстрам.

- У графа Оксордського була одна з найбагатших колекцій живопису в Англії, - розповідає Олена Шостак. - Проте його внук задумав продати її Катерині II. Тепер англійська колекція є окрасою Ермітажу. Але перед тим майстри Бойдела 5 років працювали над гравюрами тих полотен, щоб зберегти пам'ять про шедеври. На виставці можете побачити гравюру із знаменитої картини Рубенса "Вакханалія".

Виставка триватиме до 1 лютого 2015 року.

Зараз ви читаєте новину «12 гравюр на сюжети Шекспіра виставили у Києві». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі