понеділок, 23 травня 2011 10:54

Українська короткометражка перемогла в Каннах
5

"Золоту пальмову гілку" на Каннському кінофестивалі отримала український режисер 29-річна Марина Врода. Її картина "Крос" була названа кращим короткометражним фільмом.

"Французькі знайомі казали, що критикам сподобався неоднозначний фінал моєї стрічки, - розповіла Марина. - В ньому є над чим помучитись, подумати, пофантазувати. Кожного разу відповідала щось різне, коли запитували, про що знімала фільм".

В конкурсі короткого метру брали участь всього 9 картин, які відбіркова комісія Каннського фестивалю відібрала з 3,5 тисяч фільмів з усього світу.

"Крос" - стрічка україно-французького виробництва. Режисер і автор сценарію - киянка Марина Врода, продюсер - француженка Флоранс Келлер.

"Фактично ми робили кіно вдвох. Мені був потрібен соратник, той, хто в мене повірить. Вона вклала свої персональні гроші, я вклала, трошки позичили. Вийшло приблизно 3,5 тисячі євро", - зазначила Врода.

"Ідею картини я придумала дуже швидко. За місяць вирішила знімати. Я завжди пам'ятала, як ми в дитинстві в школі бігали крос. І мені чомусь подобалося бачити цю картинку: як ми всі шикувалися, бігли, ліс, секундомір, вчителька, правила. Хтось міг бігти, хтось не міг, але зобов'язані були всі. І я просто стала глибше про це думати: що таке нормативи, чому ми так бігали, в якій країні жили", - зауважила режисер.

15-хвилинну стрічку фільмували в столичному районі Бортничі. В картині задіяні непрофесійні актори: переважно учні, вчителі, прибиральниця школи №280, в якій вчилася Марина Врода.

Це друга перемога українського короткометражного кіно в Каннах. 2005-го року Золоту пальмову гілку отримав Ігор Стрембіцький з картиною "Подорожні".

Зазначимо, головну нагороду кінофестивалю отримав режисер Терренс Малік, який зняв картину "Древо життя".

Зараз ви читаєте новину «Українська короткометражка перемогла в Каннах». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

5

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі