Ексклюзиви
пʼятниця, 23 грудня 2011 06:00

"Зону" намалювала після смерті сина

— Не всі американці знають про Чорнобиль. Але коли вони дивилися мої роботи — плакали, — каже художниця 30-річна Христина Катракіс. Картини з її проекту "Зона" виставляли цілий рік у найбільших містах світу. Востаннє їх показували в Нью-Йорку місяць тому. Торік проект здобув премію ООН у сфері мистецтв "Свобода творити".

З України художниця поїхала у 12 років. Зараз Христина живе в Греції.

— Я постраждала від Чорнобиля. Дача, де ми жили тоді, була за 30 кілометрів од реактора. Через це довго мала проблеми зі щитовидною залозою. Мій син народився із "чорнобильським" серцем. Це коли воно має багато дірочок. Помер, коли йому було вісім днів. І я захотіла зробити щось таке, щоб усім розповісти, що я пережила. Почала малювати "Зону". Написала її за місяць. Працювала день і ніч, не їла й не пила. Це був мій плач як матері, як жінки і як художника. Якби цього не зробила — просто звар'ювала б.

У картинах є елементи із творчості художниці Марії Примаченко.

— Моя мама мистецтвознавець. Із нею ми колись приїжджали до Марії в її село. Вона подарувала мені картину "Великий звір їсть зорі". Відтоді вона завжди зі мною. Марію Примаченко називаю своїм ангелом-охоронцем. Коли малювала "Зону", відчувала її присутність. Тому в деяких картинах є ті самі зорі й той самий звір.

У лютому "Зону" покажуть на заключній виставці в південноафриканському Йоганнесбурзі. Після того полотна зберігатимуть у штаб-квартирі ООН та Музеї сучасного мистецтва в Чикаго.

Зараз ви читаєте новину «"Зону" намалювала після смерті сина». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути