пʼятниця, 01 липня 2016 00:00

У Франції видали п'єсу про Майдан

— У моїй п'єсі головні герої матюкаються, називають політиків суками, дискують про тайожний союз і вступ до Євросоюзу. А ще там є той "шоколадний" на бульдозері, який отримав каменюкою по пиці, — розповідає український драматург 45-річна Неда Неждана. Її справжнє ім'я Надія Мірошниченко.

Французьке видавництво "Еспас д'ен Інстан" надрукувало її п'єсу "Майдан Інферно". Українською вона називалася "Майдан потойбіч пекла". Наклад — 500 примірників.

2014-го фрагменти п'єси ставили в Національному театрі "Комеді Франсез". Неповну версію презентували на фестивалі політичного театру в місті Ліон.

— Політичного театру у Франції — мало. А про події Майдану тут майже нічого не знають, — говорить французький режисер 36-річний Клеман Перетятко.

Він має українське коріння. Цікавиться сучасними п'єсами наших авторів.

— На спектакль прийшли 80 людей. Французів вразило бажання українців помирати за демократію, — розповідає Перетятко.

У "Майдані Інферно" зображені чотири світи. Віртуальний — це соціальна мережа "Фейсбук" із повідомленнями про події на Майдані. Реальний світ. Монологи закоханих майданівців Ані й Ореста, яких роз'єднала революція. І світ тіней — політики, "Беркут", тітушки.

— Написати п'єсу підштовхнула реальна історія. Коли "Беркут" бив студентів на Майдані, хлопець кинувся захищати свою дівчину. Його відлупцювали так, що впав у кому. Юнака знайшла моя шефиня з Центру Курбаса Неллі Корнієнко. Розповіла цю історію, — каже Неда Неждана. — П'єсу писала три місяці у Франції. Виграла грант.

Революція гідності — це індикатор змін у світі. Героїня п'єси медсестра Зоя лається. Розривається між братом ВВешником, який за чужих. Та медиком, якого любить. Його заарештували за допомогу майданівцю. Зоя зустрічає семінариста Пафнутія, котрого поранили в око осколком гранати. Він іде з семінарії. Вони разом. Зоя перестає лаятися.

Передмову до п'єси з назвою "Сізіф має надію" написав французький критик і дослідник Мішель Корвен.

— Він порівняв українську революцію з Великою французькою. Особливо йому сподобалося гасло на Майдані "Воля або смерть", — каже Неда Неждана.

У французьких книгарнях книжка "Майдан Інферно" коштує 15 євро. Це близько 420 грн.

Зараз ви читаєте новину «У Франції видали п'єсу про Майдан». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути