Ексклюзиви
пʼятниця, 01 січня 2016 07:10

Віршами про війну розписують львівські вулиці

Автор: Ярослав Тимчишин
  Художники Олександр Сівецький і Христина Колоша приїхали з міста Бурштина Івано-Франківської області до Львова, щоб взяти участь у проекті ”Вірші війни”. 28 грудня малюють першу платформу проекту на зупинці біля церкви Святої Анни
Художники Олександр Сівецький і Христина Колоша приїхали з міста Бурштина Івано-Франківської області до Львова, щоб взяти участь у проекті ”Вірші війни”. 28 грудня малюють першу платформу проекту на зупинці біля церкви Святої Анни

30 віршів про війну напишуть на мурах і стінах Львова. Справу започаткували хлопці, які повернулися з АТО.

Першими текстами на стіні стали вірші Героя Майдану Богдана Сольчаника про революцію. Інші написали учасники АТО та їхні родичі. Які саме твори обрати, вирішують колективно всі учасники проекту.

– 2013-го серед знайомих виникла ідея розписати обдерті некрасиві стіни поезією, — розповідає учасник акції 31-річний Андрій Мочурад. Чотири місяці воював у батальйоні "Айдар". — Взялися готувати проект. Але через війну багато з нас пішли в АТО. І ось улітку почали повертатися і продовжили роботу — розписувати віршами про війну. Маємо проект і 32 погодження від міської влади. Документи в художників завжди з собою. Аби показати поліції, якщо захоче перевірити, що ми робимо.

Малюють 20 художників-волонтерів. Розпочали зі стіни на зупинці неподалік церкви святої Анни. Кожну площину перед нанесенням поезії чистять, обробляють і вирівнюють. Фінансують меценати. 2016 року мерія обіцяє компенсувати 20% вартості робіт.

— Можна сказати, що ми долучилися до благоустрою міста. Згодом перейдемо до інших райони міста, щоб не бути лише в центрі.

Андрій упевнений, що тексти про війну довго актуальні.

— Мені закидають, що війна майже закінчилася чи скоро закінчиться, а наші вірші нагнітатимуть тугу на людей. То я кажу всім: війна закінчиться, як нам повернуть Крим та інші території. Якщо цього не станеться, я готовий квартиру свою продати, щоб позамальовувати це. Росія ніколи не припиняла агресії. А в нас десятиліттями не було інформаційної війни у відповідь. Саме тому ми сьогодні воюємо автоматами. Найлегший спосіб закінчити війну — програти її. Ці вірші — найперше для наших дітей, які підростають. Щоб у їхніх душах уже зараз відбувалася моральна війна проти агресора на захист своєї землі. Тоді в майбутньому їм не доведеться брати автомати до рук.

Зараз ви читаєте новину «Віршами про війну розписують львівські вулиці». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути