пʼятниця, 08 липня 2016 00:10

Верховна Рада не підтримала українське кіно

— Закон про державну підтримку кіно не прийняли, бо депутати поїхали дивитися футбол. Тепер вони вирішували якісь коаліційні питання, заблокували трибуну. Певно, в них багато важливіших справ, — каже режисерка Олена Дем'яненко, 50 років.

5 липня у Верховній Раді не було запланованого розгляду законопроекту "Про державну підтримку кінематографії в Україні". Вечірнє засідання парламенту відкрили й одразу закрили.

Це вже друга спроба розглянути законопроект. 16 червня під Радою кінематографісти провели акцію на його підтримку.

— Дуже прикро, що не вдалося переконати депутатів. Закон поєднує теорію і практику кіновиробництва. Враховує реальну ситуацію в країні. Особливо важливий пункт про частку фінансування фільмів державою. В проекті закону вона становить близько 80 відсотків, — про­довжує Дем'яненко.

Один з авторів законопроекту представник фракції "Народний фронт" Микола Княжицький, 48 років, каже: його затвердженню заважає спротив проросійських сил в Україні.

— Активно цікавився законом про державну підтримку кіно ще півроку тому. Пропозиції робив, брав участь у обговоренні на рівні Спілки кінематографістів, — говорить режисер Володимир Тихий, 46 років. — Закон потрібний не тільки для нашого кіно, а й для культурного простору України загалом. У нас досі фільми виробляють колишні радянські кіностудії. Таке кіно ідеологічно та фінансово залежить від Росії. Тому маємо на екранах російських міліціонерів і спецназівців. Український глядач не може себе ідентифікувати з такими героями. Цей закон мав би дозволити підняти кіновиробництво в країні. Зробити потужну культурну інвестицію.

Дата чергового розгляду Верховною Радою законопроекту "Про державну підтримку кінематографії в Україні" поки що невідома.

Зараз ви читаєте новину «Верховна Рада не підтримала українське кіно». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути