вівторок, 14 червня 2016 05:10

Український фільм запросили на Московський кінофестиваль

Автор: ФОТО З САЙТА WWW.cutinsight.com
  Актриса київського Молодого театру Римма ­Зюбіна у ­фільмі ”­Гніздо горлиці” грає заробітчанку, яка повертається в рідні Чернівці вагітною від італійця
Актриса київського Молодого театру Римма ­Зюбіна у ­фільмі ”­Гніздо горлиці” грає заробітчанку, яка повертається в рідні Чернівці вагітною від італійця

— Росіяни проявили більше мужності, запросивши, аніж я — відмовившись, — каже український режисер 40-річний Тарас Ткаченко.

З картиною "Гніздо горлиці" йому ­запропонували ­взяти участь в основному конкурсі 38-го Мос­ков­ського кінофестивалю. Пройде в російській столиці з 23 по 30 червня.

— Фільм показували на кіноринку в Каннах. Там москвичі його й побачили, — продовжує Тарас Ткаченко. — Це не була акція з політичним підтекстом. Їм сподобалась картина. Запросити в російський конкурс українську кінострічку — вчинок, який треба оцінити і подякувати. Вони додали фільм у програму конкурсу вже після її офіційного розміщення на сайті. Але ми не поїдемо до Росії на знак солідарності з ув'язненими там Олегом Сенцовим, Олександром Кольченком, із тими хто воює на Донбасі.

"Гніздо горлиці" — це історія заробітчанки з Чернівців. Вона вагітною повертається з Італії через два роки роботи в багатого адвоката. Дарина стоїть перед вибором — повернутися до сім'ї, де не все гладко, й позбутися дитини. Або залишити її, розірвавши стосунки з чоловіком.

Сценарій стрічки написав чернівецький письменник Василь Мельник. 2012-го він виграв літературний конкурс "Коронація слова".

— Письменник звернувся до продюсера Володимира Філіппова, коли той знімав у Чернівцях фільм "Іван Сила". Я чув про "Гніздо горлиці", бо працював на "Коронації слова" у відбірковій комісії. Знімати я одразу погодився, бо майже 5 мільйонів українців сьогодні на заробітках за кордоном. Це кожен десятий громадянин. Хотів про це розповісти.

Василь Мельник не дожив до прем'єри. А це була його заповітна мрія. Ми віддали шану талановитому сценаристу і назвали кіно за книгою.

Головні ролі в картині зіграли київські актори Римма Зюбіна, 44 роки, та Віталій Лінецький. Для останнього це були останні зйомки. 2014‑го зірка Театру на Лівому березі Дніпра помер на 43‑му році життя.

— Для ­Лінецького це була одна з небагатьох головних ролей у кіно і чи не найкраща. Довелося відмовити багатьом хорошим акторам на користь Віталія. Риммі Зюбіній я запропонував роль навіть без проб. Крім того, у фільмі прекрасні італійські актори — Ліна Бернарді, Мауро Чіпріані.

Картину знімали майже три роки. Загальний бюджет становить16,4 млн грн.

— Держкіно профі­нансувало стрічку на 50 відсотків, решту забезпечив продюсер. Ми співпрацювали з Лігурійською фільмкомісією Італії. У кожному тамтешньому регіоні є подібні. Під час роботи в цій країні наша знімальна група жила безкоштовно. В Італії знімали дев'ять днів. Римма вчила італійський текст, дякуючи місцевим акторам. У стрічці є три періоди: коли героїня зовсім не говорить італійською, коли трохи починає і коли вже добре розмовляє. В цьому полягала особлива складність. Але ми нічого не переозвучували. Абсолютно весь звук записаний на майданчику.

В український прокат фільм "Гніздо горлиці" вийде восени цього року.

Зараз ви читаєте новину «Український фільм запросили на Московський кінофестиваль». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути